12.10.2015 | 0:03
Турция скърби за жертвите на атентата
Нараства броят на загиналите в Анкара, единият от терористите е идентифициран

По последни данни жертвите на съботния атентат в Турция са вече 128, 48 са в критично състояние, а 246 са в болници под лекарско наблюдение с по-леки наранявания от експлозиите. Данните бяха оповестени от Координационния център, сформиран при правителството, около полунощ срещу неделя. Според официалното съобщение разследването на взривовете от 10,04 ч. в събота на площада пред централната гара продължава с усилени темпове. Целта е да бъдат разкрити инициаторите и поръчителите, и възможно най-бързото им предаване на правосъдието. Това е атентатът с най-много жертви в историята на Турция.

От Министерството на външните работи на България съобщиха, че сред жертвите и пострадалите няма български граждани. Експлозиите избухнаха в началото на планиран мирен протест срещу конфликта между държавата и кюрдски екстремисти в Югоизточна Турция. На мястото на инцидента са били открити телата на двама терористи камикадзе, които предстои да бъдат идентифицирани.

Разследващите в Анкара доказаха, че един от двамата терористи самоубийци е жена. Установено е категорично, че атентаторите камикадзета са двама души и че единият е жена. След експлозиите само двама души са били буквално пръснати, органите им са транспортирани до специализирана болница, но самоличността им все още не е идентифицирана. Очевидци са разказали пред разследващите, че са забелязали жена да влиза в една от тоалетните в сградата на централната гара в столицата. Тя се забавила в кабинката подозрително дълго, а когато излязла, била опасана с бомби и с бързи крачки се отправила към хората на митинга. Миг по-късно се чул и грохотът от първата експлозия.

По-късно стана ясно, че турските власти са идентифицирали единия от атентаторите. Твърди се, че това е мъж на 25 години и е брат на атентатора-самоубиец от Суруч. За анкарския атентатор се твърди, че е член на “Ислямска държава”. Информационните агенции съобщават за 11 загинали участници, членове на младежкото крило на най-голямата опозиционна Народно-републиканска партия, сред тях има и имена на момичета.

Турският премиер Ахмет Давутоглу обяви тридневен траур и обеща виновните за трагедията да бъдат наказани. Той призова хората да бъдат сплотени и да покажат солидарност пред лицето на тероризма, независимо от своята религия и политически пристрастия. Часове след атентата в Анкара хиляди протестиращи излязоха по улиците на Европа, за да осъдят извършителите на терористичния акт. В Истанбул около 10 000 души излязоха по централната улица на града. Протести се проведоха и в други турски градове, включително Измир и югоизточните градове Батман и Диарбекир.

Светът остро осъди терористичния акт в Анкара. Президентът на САЩ Барак Обама лично се е обадил на турския си колега, за да изрази съболезнованията си след атентата. Обама е уверил Реджеп Ердоган, че страната му ще продължи да подкрепя Турция в борбата с тероризма.
Руският президент Владимир Путин нарече провокация терористичния акт в Турция. По думите му това е “нагло терористично нападение” и опит да се дестабилизира страната. Руският лидер посочва, че борбата с тероризма трябва да се води с общи усилия.

Българският президент Росен Плевнелиев също изпрати съболезнователна телеграма до турския си колега Ердоган, като призовава международната общност да обедини усилия и да се изправи срещу тероризма във всичките му форми. Трагедията, която разтърси сърцето на Турция и беше последвана от съпричастните изявления на световните лидери, беше зловещо приветствана от бойците на “Ислямска държава” късно вечерта в събота.

В турската си страница в туитър те разпространиха съобщение, в което се молят Аллах да увеличи броя на жертвите от кървавия атентат. “На състоялия се в Анкара митинг близо 40 неверници комунисти са мъртви и повече от 100 са ранени. Поздравления за тези, които са го направили. Благодарение на Аллах избухнаха експлозиите на комунистическия митинг в Анкара и има твърде много убити и ранени. Аллах, увеличи още броя на умрелите! Това ли са борците за мир, благодарете се, че се удавихте в кръв”, гласи съобщението на терористите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране