19.01.2022 | 9:03
Твърденията за санкции от САЩ са фалшиви новини
Кирил Петков пуска самолет София-Скопие

Премиерът Кирил Петков определи като ползотворно и довело до конкретни резултати посещението си в Северна Македония. Като постижение той изтъкна декларирането от страна на Северна Македония, че няма териториални претенции, както и договорката за самолетна линия София-Скопие-София. „Първо искам да кажа, че няма никакви рискове от никакви санкции от страна на САЩ. Това бяха фалшиви новини и фалшиви интерпретации. На Балканите исторически ние винаги сме мислели, че някоя велика сила ни е проблем или очакваме помощ от някоя велика сила. Е, стига толкова. Оттук нататък зависи от нас, никой друг не може да ни свърши работата, освен ние самите“, коментира Петков.

След срещата с президента Стево Пендаровски се очаква до 60 дни Скопие да изпрати свой посланик у нас, какъвто няма от много време, а той да бъде „проактивен човек“.

„Който има критики за нашия подход, нека да покаже по-добър резултат“, обърна се към критиците на визитата си Петков.

„Трябва да махнем езика на омразата от македонските учебници, не трябва да има само обещания, а да видим вкарване на общите успехи на историческата комисия в реалните учебници“, посочи още премиерът. „Историците трябва да се срещат един път на месец, няма как да направим прогрес, ако нямаме свършена работа. Който има против подобни срещи, лично аз и Димитър Ковачевски ще реагираме, ако има подобни случаи“, подчерта министър-председателят. Така и едно от първите общи действия в комисията ще е именно да бъдат представени въпросите, по които е постигнат консенсус.

Негативните исторически факти не трябва да се игнорират, но трябва да се прави ясна разлика например между фашисткия режим и българската националност, а не да се обвързват двете в учебниците, категоричен е министър-председателят.

Обсъждана е и друга ключова тема – правата на македонските българи: „Правата на човека в Северна Македония и липсата на всякаква дискриминация са основен приоритет в нашите работни срещи. Това ще е основополагащ начин да сме сигурни, че няма македонци с българско самосъзнание, които да се чувстват застрашени от дискриминация“, увери Петков. И добави, че македонският му колега лично се е ангажирал да реагира при вандалски акции срещу офиса на БТА в Скопие.

Освен историците, в конкретен календар са заложени и предстоящите срещи на експерти от двете страни в още 4 работни групи, като всяка седмица по една от тях ще провежда заседание. Вече има конкретни идеи по линия на Коридор №8, включително за жп връзка София – Скопие.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране