23.08.2024 | 10:58
Учителите от „черния списък“ прибирали пари за джендър пропаганда?
Законът за училищното и предучилищното образование няма да помогне, защото колкото повече забраняваш, толкова повече расте интереса, обясни психолог

Новият Закон за училищното и предучилищното образование, който би трябвало да ограничи джендър пропагандата в класната стая, ще има обратен ефект, защото проблемите се решават не с мълчание, а с обсъждане. Мартин Стоянов, който е училищен психолог и преподавател по философия в IV Езикова гимназия „Фредерик Жолио – Кюри“ във Варна, каза в интервю за „Тази сутрин“ по бТВ, че не се страхува от това, че името му попада в „черния списък“ на „Възраждане“, а от това, че България е на едно от първите места по самоубийства на тийнейджъри и сега той и колегите му са с вързани ръце.

„Това са младежи, за чиито проблеми не сме разбрали, не сме ги обсъждали с тях. Този закон още повече ни завързва ръцете да говорим за нещо, за което тези деца имат нужда“, коментира учителят.

„Нямам представа как съм попаднал в този списък, но за мен не е голяма изненада, защото в България защитата на личните данни не е сериозен приоритет. Това обаче не ме притеснява, но имам колеги, които са шокирани“, споделя той.

Няколко седмици след приемането на Закона за училищното и предучилищното образование, който забранява пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация, продължават страстите и вълненията около вече страничните ефекти в следствие от новата наредба, поясни водещият Златимир Йочев.

„Имаше политически групи и части от обществото, които се обявиха срещу закона. Оказа се, че част от учителите в България също не го одобряват. Някои от тях дори попадната в „черния списък“ на партия „Възраждане“, която призовава родителите да търсят обяснение защо тези хора не одобряват новата наредба“, добави той.

„Законите и наредбите, по които работим, са направени с една цел – ако някъде има педагогически дефицит, те да са в помощ на учителите, т.е. да ни насочват по какъв начин да обясняваме на децата. В един момент обаче се оказа, че няма да имаме право да говорим по някои теми, които са наболели, а България е на едно от първите места по самоубийства на тийнейджъри“, подчерта училищният психолог.

„Колегите, попаднали в списъка на „Възраждане“, се притесняват за физическото си здраве, защото знаете в каква държава живеем. Утре може и да ни публикуват и адресите. Всичко може да се очаква от хора, които за 1-2 процента на предстоящите избори са готови на такива неща“, добави той.

Ние не сме здрава нация, а общност от много племена, коментира Стоянов.

Водещият пък цитира твърденията на „Възраждане“, че учителите в „черния списък“, били свързани с неправителствени организации и получавали финансиране, за да прокарват джендър идеология.

Смея се на това, защото това е много лесно проверимо, подчерта учителят.

„Нашето благо трябва да са децата. За жалост в системата има колеги с педагогически дефицити и не знаят как да се справят в някои ситуации“, добави той и обясни, че колкото повече забраняваш, толкова повече расте интереса към това, което искаш да остане с. Затова законът няма да помогне по никакъв начин“, категоричен е той.

„Не може да помагаш, ако си задължен да мълчиш, а тези проблеми съществуват. Да си затваряме очите за тях е нелепо“, обясни психологът-философ.

„В нашето общество дупките не са в магистралите, а в морала. Сами ги копаем. Здраво общество може да има, ако сме задружни и се опитваме да решаваме заедно проблемите си“, каза още той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране