23.07.2024 | 21:59
Удар на МВР! Трима са арестувани в банка при теглене на голяма сума от измама
Те успели да придобият парите чрез фишинг измама

Трима души бяха арестувани в банков клон, малко преди да изтеглят голяма сума, която са успели да придобият чрез фишинг измама, става ясно от официално съобщение на МВР.

Разследването на служителите от отдел „Икономическа полиция“ започнало, след като на 19 юли столичанка е сигнализирала в СДВР за възможна финансова измама и съобщила, че два дни по-рано е получила на мейла си фактура за превод на голяма сума пари, която трябвало да бъде платена от банковата ѝ сметка, разказват от вътрешното министерство.

В хода на незабавно предприетата оперативна работа бил установен нерегламентиран достъп до електронна комуникация и подменен IBAN чрез фишинг измама. Така, още същия ден, били организирани оперативно-издирвателни действия и задържани трима участници в престъпната схема след посещението им в банков клон, в опит да изтеглят преведената сума чрез измама.

При извършените обиски и претърсвания по неотложност, от задържаните и от обитаваните от тях жилища са иззети множество разпечатки от извлечения по банкови сметки, мобилни устройства, флаш памети, шофьорска книжка и копия на лични документи, както и предмети и технически средства, ползвани за затапване или деактивиране на заключващи системи за МПС.  Образувано е досъдебно производство за измама. Случаят е докладван в Софийската районна прокуратура. Действията по разследването продължават.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране