05.08.2022 | 14:15
Украинската армия използва училища и болници за бази
Последвалите руски удари по населени места са довели до смъртта на цивилни граждани и разрушаване на гражданска инфраструктура

Международната организация за защита на правата на човека „Амнести Интернешънъл“ обвинява украинските въоръжени сили, че изграждат военни бази в цивилни обекти и изстрелват ракети в близост до жилищни райони. Това включва училища и болници.

„Подобни тактики нарушават международното хуманитарно право и застрашават цивилното население, като превръщат цивилни обекти във военни цели“, пише организацията.

Последвалите руски удари по населени места са довели до смъртта на цивилни граждани и разрушаване на гражданска инфраструктура, твърдят правозащитниците.

Докладът, публикуван на сайта на организацията, стига до това заключение след наблюдение на ситуацията от април до юли. Експертите са проучили руските удари в Харковска и Николаевска област и в Донбас и са „открили доказателства, че украинските сили са нанасяли удари от населени места и са се намирали в жилищни сгради в 19 града и села“, се казва в документа.

Въпреки това, „имало е реални алтернативи, които не биха представлявали заплаха за цивилното население, като например военни бази или гъсти гори в близост, или други структури, разположени по-далеч от жилищни райони“.

Активистите за правата на човека не са установили украински военни, разположени в цивилни сгради, да молят или да помагат на цивилни граждани да се евакуират от близките сгради, се казва в доклада на Амнести.

Въпреки това се прави уговорката, че далеч не всички руски удари по граждански обекти са имали военна цел, а често руснаците са нанасяли удари по места, където не е имало военен персонал.

Според актуалната сводка на Генералния щаб на ВСУ има опити на Руската федерация да започне настъпление в посока Байрак – Гусаровка (южно от Балаклея, Харковска област).

Имало е опити за настъпление по линията Долгенкое – Богородично и Яремивка – Долина на север от Славянск. Опитите за настъпление край Бахмут са били отблъснати, с изключение на това край Новолуганское, където боевете продължават.

В Пески е имало две неуспешни атаки откъм Веселое и Лозовое. Снощи „ДНР“ заяви, че е превзела цялото селище. Тази информация все още не е потвърдена.

Сраженията се водят край Мариинка. Украинският президентски съветник Алексей Арестович заяви вчера, че руската армия е напреднала към това селище западно от Донецк.

Междувременно Кметът на Чугуев Галина Минаева призова жителите да ограничат движението си по улиците и да останат по-близо до укритията през следващите няколко дни. Тя заяви, че това се дължи на изострянето на военната обстановка.

Напоследък Чугуев, който се намира близо до Харков, е подложен на силен обстрел. Продължават обстрелите на Харков и Николаев.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че би искал да проведе „пряк“ разговор със Си Цзинпин относно руската агресия в Украйна.

В интервю за китайския вестник South China Morning Post той заяви, че Украйна „не е водила никакви разговори с Китай“ от началото на руската специална операция, но смята, че това „би било полезно“.

Зеленски определи снощи като „отвратително“ поведението на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер, който заяви, че Русия иска „договорено в преговори решение“ на войната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Шрьодер, който е приятелски отношения с Владимир Путин, каза, че се е срещнал с руския президент миналата седмица, и допълни, че има възможност дори бавно да се стигне до спиране на огъня.

„Направо е отвратително, когато бивши лидери на големи държави с европейски ценности работят за Русия, която води война срещу тези ценности“, заяви Зеленски във видеообръщение късно снощи.

По-рано неговият съветник Михаил Подоляк нарече пренебрежително Шрьодер „гласа на руския царски двор“ и заяви, че всяко договорено мирно споразумение с Москва ще зависи от прекратяване на огъня и изтегляне на руските войски.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране