17.08.2023 | 14:03
Украинци са помогнали на спътницата на убития Алексей Петров
Те дали телефон на пълзящата Мирослава Михайлова

Едно денонощие след демонстративния разстрел на бизнесмена и бивша барета Алексей Петров над Драгалевци, полицията все още не е съобщила има ли водеща версия за убийството, нито нови данни. В четвъртък разследващите правят втори оглед на мястото, където Петров бе фатално прострелян, а придружаващата го жена – ранена. Засега е известно, че по двамата е стреляно с ловно оръжие, най-вероятно карабина или ловен автомат.

Алексей Петров, известен още като Трактора, е бил придружаван от трима охранители, които обаче не са се движили с него. Неофициално се знае, че охраната е била на 50-70 метра от Петров, защото той е казал, че няма нужда да го придружава, предаде БНТ. Това не е характерно за Алексей Петров. Изключение е също, че се е движил в неброниран автомобил. Охраната не е имала възможност да реагира.

Спътницата на Петров е без опасност за живота

Ранената жена е в „Пирогов“, където са ѝ направени две операции. Животът ѝ е вън от опасност, но все още не може да бъде разпитана, защото е интубирана. „Операциите смятаме към този момент, че са успешни. Интубирана е, в тежко състояние е“, съобщи на брифинг директорът на болницата д-р Валентин Димитров.

Той поясни, че за да бъде разпитана, жената трябва да е в съзнание и да е екстубирана. В момента тя е на апаратна вентилация: „В съзнание е относително, но тя не може да говори. Бихме казали, че критичният момент е преминал, но състоянието ѝ е тежко“.

По думите на д-р Димитров е рано да се каже дали предстоят още операции, защото това се решава впоследствие, ако се появят усложнения. Пациентката има охрана, каза директорът на „Пирогов“, но отказа да коментира самоличността ѝ, тъй като случаят е криминален и се води разследване.

По неофициална информация жената е Мирослава Михайлова, планински водач. Всяка сряда Алексей Петров е предприемал с нея изкачване на Витоша по един и същ маршрут – от Драгалевци към Бай Кръстьо.

Украинците дали телефон на пълзящата Мирослава Михайлова

При последната разходка на Петров по същата пътека, но преди него и спътницата му, са се движели и двама украинци. Те вече са дали показания. Казали, че първо са чули шум в гората, а след това и изстрели, което навежда на мисълта, че за убийството е използвано автоматично оръжие. Според събраната информация двамата украинци са видели жената да пълзи сама от 20 до 30 метра от пътеката нагоре към асфалтовия път, където се намирали охраната и автомобилът. Тя е помолила за помощ и двамата украинци са ѝ дали телефон, от който Михайлова съобщила за убийството на Алексей Петров, предаде бТВ. Предполага се, че по тази пътека часове по рано е тръгнал и извършителят на убийството.

Откъде е избягал извършителят

Маршрутът осигурява най-бързият достъп до Черни връх и се предполага, че извършителят се е оттеглил натам, предаде БНТ, позовавайки се на неофициална информация. От Черни връх има два варианта за изход от планината – към Перник и към Дупница, от където извършителят може да напусне страната през Сърбия или Северна Македония.

По маршрута няма камери за видеонаблюдение, за да бъде засечен и няма покритие на мобилни телефони, което също затруднява засичането по мобилни клетки на извършителя. От Черни връх има населени места, където може да го е чакала кола, за да се отдалечи от мястото на престъплението.

По случая работи оперативен щаб в МВР, който беше създаден още часове след инцидента. На мястото на убийството и днес има засилено полицейско присъствие и бусове на жандармерията.

„Изключително професионално подготвено“

Доц. Милен Иванов, бивш ректор на академията на МВР, определи покушението като „изключително професионално подготвено“. „Такива атентати се извършват винаги от т.н. „самотни вълци“ по простата причина, че всеки един излишен човек в организацията на такъв атентат е излишен свидетел. Най-вероятно е бивш военен, но не изключвам варианта и да е бивш ловец“, коментира той в четвъртък пред бТВ.

Липса на мобилна връзка и добра видимост към жертвата – поляната под Бай Кръстьо също е избирана дълго време, смята той.

„Никой не ходи да прави атентат с телефон в джоба. Много отдавна вече е така. Проблемът е, че нямат обхват и жертвите. Евентуално и да не е сигурен изстрелът – да няма как да им се окаже бърза помощ. Като гледам терена, на който е извършен атентатът той позволява сигурен изстрел от близко разстояние от скрита позиция, което е абсолютно безопасно за стрелеца. Най-вероятно оръжието е обикновена ловна карабина с открити мерни прибори“, коментира доц. Иванов.

1 коментар

  1. кендуал каза:

    Няма обхват, пък се обадила на полицията? Просто се чудя.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране