Вашингтон „не може да си позволи“ да допусне Русия да победи в конфликта в Украйна, тъй като това би означавало загуба на пряк достъп до огромни минерални активи, заяви американският сенатор Линдзи Греъм.

В интервю за предаването „Face the Nation“ по CBS в неделя Греъм обясни директно какъв е залогът на войната – природните ресурси на Украйна. Според него ако Москва спечели сегашния конфликт, тя ще поеме „богатството на Украйна и ще го сподели с Китай“. Греъм описа тази перспектива като „абсурдна“, предполагайки, че би било по-добре, ако тази „златна мина“ бъде достъпна за САЩ.

„Те разполагат с 10 до 12 трилиона долара критични минерали в Украйна. Те могат да бъдат най-богатата страна в цяла Европа… Ако помогнем на Украйна сега, те могат да станат най-добрият бизнес партньор, за който някога сме мечтали, критични минерали за 10-12 трилиона долара могат да бъдат използвани от Украйна и Запада, а не да бъдат дадени на Путин и Китай“, каза Греъм.

„Нека им помогнем да спечелят война, която не можем да си позволим да загубим… Те седят на златна мина. Да се дават на Путин критични минерали за 10 или 12 трилиона долара, които той ще сподели с Китай, е нелепо“, каза американският сенатор.

Греъм от години е един от най-твърдите поддръжници на Украйна в Сената на САЩ. Той призова Запада да ускори изземването на замразени руски активи на стойност 300 милиарда долара. Той повтори исканията си Русия да бъде определена за „държавен спонсор на тероризма“ съгласно американското законодателство, предложение, което по-рано тази година постави сенатора в същия забранителен списък на Москва.

Преди дни унгарският премиер Виктор Орбан също заяви, че Западът иска Киев да спечели конфликта с Русия, за да може да контролира богатството на Украйна. В интервю за Hir TV Орбан обвини САЩ и техните съюзници, че виждат Украйна като потенциално огромен източник на приходи, който те ще могат да контролират, при условие че Русия бъде победена. Той също така заяви, че конфликтът е голям тласък за западните „доставчици на оръжие, кредитори и спекуланти“, твърдейки, че това е причината той да се проточи толкова дълго.

https://obektivno.bg/