22.04.2022 | 12:15
Украйна: Край Мариупол са открити масови гробове с над 9000 тела
Кметът на града заговори за нов Бабий Яр

Украинските власти твърдят, че в град Мангуш, разположен близо до Мариупол, руски войници са погребали хиляди цивилни в масови гробове. Кметът на Мариупол Вадим Бойченко обвини руснаците в геноцид и призова международната общност да предприеме действия, съобщи градският съвет на Мариупол в Телеграм. В гробовете вероятно са погребани до 9000 цивилни, се казва в съобщението, предаде „Дойче веле“.

Maxar Technologies: масовите гробове са над 200

На нови сателитни снимки, публикувани от Maxar Technologies, също се вижда нещо, което изглежда като гробище близо до Мангуш. Според Maxar Technologies става въпрос за повече от 200 масови гроба.

Припомняйки за клането на около 34 000 евреи в Киев по време на Втората световна война, кметът Бойченко заговори за „нов Бабий Яр“. „Тогава Хитлер уби евреи, роми и славяни. А сега Путин убива украинци. Той вече уби десетки хиляди цивилни в Мариупол“, каза Бойченко.

„Хюман Райтс Уоч“: Имаме доказателства за военни престъпления в Буча

Правозащитната организация „Хюман Райтс Уоч“ съобщи, че е събрала доказателства за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени в киевското предградие Буча.

Според доклад на организацията служители на ХРУ са документирали масови екзекуции, безразборна стрелба по цивилни, отвличания и изтезания, както и използването на мини.

„Почти всеки ъгъл на Буча е местопрестъпление и се усеща сякаш смъртта е навсякъде“, казва служителят на ХРУ Ричард Уиър. Доказателствата сочат, че изтеглените руски сили, окупирали Буча, „са пренебрегнали живота на цивилните и най-основните принципи на военното право“.

Над 400 тела на цивилни са открити в Буча

По време на разследването си служителите на организацията са разговаряли лично с 32 жители на града и по телефона с още петима. Събрани са доказателства на място, снимки, видеоматериали и сателитни кадри.

Украинският прокурор Руслан Кравченко е предоставил информацията, че 278 тела, предимно на цивилни, са били открити в Буча от изтеглянето на руските сили на 31 март до 15 април. Впоследствие бяха открити още. В Буча са намерени общо над 400 тела, някои с вързани ръце зад гърба. Украинските тайни служби говорят за „масово убийство“.

Русия отрича да има нещо общо със зверствата, макар сателитни кадри да показват, че телата на жертвите са били там още по време на руската окупация. В момента се провеждат международни разследвания.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране