20.04.2022 | 11:55
Украйна получи изтребители от САЩ
Самолетите са руско производство, доставени са и резервни части

Украйна получи изтребители и резервни части, за да укрепи военновъздушните си сили, съобщи говорителят на Пентагона Джон Кърби, без да уточни броя на самолетите и кои са страните, които са ги предоставили, предаде „Франс прес“.

„Днес те разполагат с повече изтребители, отколкото преди две седмици“, каза Кърби на брифинг вчера. „Без да навлизам в подробности за това какво доставят други страни, бих казал, че те /украинците/ получиха допълнителни самолети и резервни части, за да увеличат въздушния си флот“, добави той.

Говорителят не уточни какви са доставените самолети, но намекна, че са руско производство. Президентът на Украйна Володимир Зеленски многократно призоваваше западните страни да му окажат помощ с военни доставки. Той заяви, че Украйна вече е щяла да бъде победител във войната, ако имаше по-добро въоръжение.

Други страни, които имат опит с този вид самолети, успяха да им помогнат да разполагат с повече функциониращи машини, каза говорителят на Пентагона. Кърби отбеляза, че САЩ, които не искат да са воюваща страна в този конфликт, са улеснили изпращането на резервни части на украинска територия, но не са изпращали там самолети. Украинската армия настоява от седмици да получи бойни самолети. Киев поиска от западните си партньори изтребители МиГ-29, каквито украинските военни вече знаят как да пилотират, но такива имат шепа източноевропейски държави. Възможно прехвърляне на такива руски самолети от Полша беше обсъдено в началото на март, но САЩ бяха против, опасявайки се, че Русия може да сметне това за твърде пряко участие на НАТО в конфликта.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране