03.06.2023 | 12:19
Украйна: В България разобличиха мошеничества с украинските бежанци
Става въпрос за двойни регистрации и настаняване на хора над максималния капацитет на хотелите

В България беше разкрита измама с настаняване на украински бежанци в страната. Това пише украинското издание „Фокус“. Според шефа на българското МВР Иван Демерджиев комплексна парламентарна проверка е установила нарушения при изпълнението на програмите за настаняване на украински бежанци в страната.

Става въпрос за двойни регистрации и настаняване на бежанци над максималния капацитет на хотелите. Освен това става дума и за „мъртви души“ под формата на украинци, които никога не са влизали в България, или неродени деца. Тези данни, според шефа на ресорното министерство, са предадени на прокуратурата.

„Понякога това са хотели, различни хотели, собственост на един човек, който няма как да не знае, че тези бежанци са на три различни места едновременно“, обясни Демерджиев.

Както отбелязва медията, стотици хиляди украинци са пристигнали в България от началото на войната с Руската федерация, където са били настанени в хотели, пансиони, почивни станции и лагери. Тези дейности са финансирани от държавния бюджет и средства от Европейския съюз.

Изданието припомня, че на 17 февруари медиите писаха, че в България е открит камион с телата на 18 нелегални мигранти. Според шефа на Националната следствена служба Борислав Сарафов загиналите са били в специален тайник, който се е намирал под транспортирания дървен материал.

В началото на февруари стана известно също, че Конституционният съд на България образува дело заради военна помощ за Украйна. Заявлението е подадено от 50 представители на проруски партии. Според тях в страната е нарушен „принципът на разделение на властите“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране