28.02.2023 | 22:54
Унгария призова ООН да разследва скандалната атака срещу Северен поток
Новината идва близо месец след разкритията на журналиста Сиймор Хърш, че взривът е дело на САЩ

Унгария призова Обединените нации да разследват „скандалната” атака срещу тръбите на Северен поток, за която разследващият журналист Сиймор Хърш обяви, че е организирана и изпълнена от САЩ. Три от общо четирите тръби, свързващи Русия и Германия, бяха унищожени в саботаж миналия септември.

Експлозиите направиха така, че Германия и редица други държави в ЕС, се оказаха завиисми от енергия, доставяна от Щатите. Това поддикна страните от Съюза да продължат подкрепата си към Украйна.

По-рано този месец носителят на наградата „Пулицър” Сиймор Хърш публикува дълго свое разследване, в което изтъкна, че тръбите са били взривени като част от тайна американска операция, вероятно със сътрудничество на Норвегия, а подготовката е била извършена още през лятото, по време на военно то учение БАЛТОПС, когато са били поставени експлозиви тайно. Три месеца по-късно те са взривени чрез сонар.
Според източниците на Хърш, заговорниците са знаели добре, че операцията е на практика „обявяване на война”, а някои представители на ЦРУ и Държавния департамент са били цитирани да казват: „Не го правете. Глупаво е и ще е политически кошмар, ако се разкрие истината”.

След като наскоро Китай поиска от САЩ „да даде обяснения” след разкритията на журналиста, сега Унгария надава глас на недоволство, настоявайки за пълно и правилно разследване.

„Това е на практика първият път, в който такава важна и критична европейска инфраструктура е атакувана от някого, който и да е той”, каза пред РИА Новости унгарския външен министър Петер Шиярто. По думите му, саботажът е скандално действие на тероризъм и истината за това кой е извършителят трябва да е основен приоритет. Сега Будапеща настоява да знае кой го е извършил и защо. „Нужно е общирно, задълбочено, структурирано и детайлно разследване”, настояват от там.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране