31.05.2021 | 16:17
Уволниха шефа на ГДБОП
Любомир Янев е преназначен е на друга длъжност

Шефът на ГДБОП Любомир Янев е бил отстранен от поста му и преназначен тази сутрин. Това е потвърдил самият той пред Нова ТВ.

„Преназначен съм в ново звено, сформирано от експерти, лично към министъра на вътрешните работи. Той и екипът ме извикаха и ми го съобщиха“, заяви пред Нова ТВ Янев.

По думите му в неговият стол ще седне Калин Стоянов, който в момента ръководи дирекция за агентите под прикритие.

Миналата седмица преназначен, после и отстранен беше и директорът на „Вътрешна сигурност“ в МВР Стефчо Банков.

Иначе Любомир Янев стана началник на ГДБОП преди година със заповед на тогавашния вътрешен министър Младен Маринов. Назначението му стана факт след безпрецедентната акция на дирекция „Вътрешна сигурност“ и Специализираната прокуратура, при която бяха арестувани шефът на отдел „Наркотици“ Цветан Панков и началникът на сектор Кирил Ванков. Ден по-късно премиерът Бойко Борисов поиска оставките на шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов и на зам.главния секретар на МВР Георги Арабаджиев. Тогава бе назначен и Янев.

Това е поредна рокада в системата на МВР. Миналата седмица служебният вътрешен министър Бойко Рашков подписа заповед за образуване на дисциплинарно производство срещу бившия директор на „Вътрешна сигурност“ в МВР старши комисар Стефчо Банков. Разследването срещу Банков, който след като бе отстранен от поста във „Вътрешна сигурност“ бе преназначен като директор в „Звено за подпомагане на министър по чл. 33, т. 1 от ЗМВР“, е за допуснато тежко нарушение на служебната дисциплина – изявления, уронващи престижа на МВР. До приключване на дисциплинарното производство Банков е временно отстранен от заеманата длъжност.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране