05.09.2022 | 10:31
Ужас в Канада: 10 убити и 15 ранени при масово клане
Жертвите са открити на 13 различни места. Двамата убийци са в неизвестност

Най-малко 10 души са убити, а други 15 са ранени при намушкване с ножове в централната част на канадската провинция Саскачуан, съобщиха местните власти, цитирани от BBC.

Жертвите са открити на 13 различни места в Джеймс Смит Крий Нейшън, където живее коренно население на Канада и близкото село Уелдън. И двете общности са слабо населени, съответно с 2000 и 200 души. Властите смятат, че някои от жертвите са били набелязани, а други са били нападнати на случаен принцип.

Двама души са заподозрени за престъплението – Деймиън Сандерсън, 31 г., и Майлс Сандерсън, 30 г. Те са в неизвестност и се смятат за въоръжени и опасни.

На жителите е наредено да се укрият на безопасно място, докато мащабното издирване продължава в цялата обширна провинция. „Стойте на сигурно място. Бъдете предпазливи и не допускайте други хора в жилището си“, призова в Туитър Кралската канадска конна полиция (RCMP) на Саскачуан.

Създадени са контролно-пропускателни пунктове, на които полицията проверява документите за самоличност на пътниците, а шофьорите са призовани да не качват стопаджии.

Извънредно положение е обявено на територията на Джеймс Смит Крий Нейшън и Уелдън.

А до всички мобилни телефони в провинциите Саскачуан, Манитоба и Албърта – огромен регион с размери почти половината от Европа – е изпратено предупреждение за опасни хора.

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо определи нападението като „ужасяващо и покъртително“.

„Мисля за тези, които са загубили любим човек, и за тези, които са били ранени“, написа той в Туитър.

„Шокиран и съсипан съм от ужасяващите нападения днес“, каза той в отделно изявление. По думите му отговорните за убийствата трябва да понесат цялата строгост на правосъдието.

На брифинг в неделя вечерта полицията заяви, че може да има още ранени, които са се придвижили до болници сами и призова, ако има такива хора, да се свържат с властите.

Ронда Блекмор, командващ офицер на RCMP в Саскачуан, заяви, че някои хора може да са били набелязани от двамата заподозрени, докато за други се смята, че са били „нападнати случайно“.

Първото спешно обаждане в полицията е подадено в 05:40 часа местно време в неделя (11:40 часа по Гринуич) в столицата на провинцията Реджина, на около 280 км южно от Уелдън, обясни тя.

Бързо са последвали още сигнали за помощ.

Заподозрените са били видени за последен път в Реджина около обяд в неделя и се предполага, че пътуват в черен Nissan Rogueс с регистрационен номер 119 MPI, каза командващият офицер, като предупреди всеки, който види мъжете, да стои настрана. „Те се считат за въоръжени и много опасни… Ако видите заподозрените или техния автомобил, не се приближавайте до тях, незабавно напуснете района и се обадете на 911“, призова Блекмор.

Тя заяви още, че „местоположението и посоката на движение на заподозрените не са известни“, като добави: „Ето защо е необходимо всички в провинцията да бъдат бдителни“. Блекмор подчерта, че органите на реда правят всичко по силите си, за да заловят извършителите.

Марк Одан, говорител на въздушната линейка Stars, заяви, че два хеликоптера са били изпратени от Саскатун и друг от Реджина. Те превозват ранените до близките болници.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране