22.09.2022 | 15:47
Ужасът в Русия започна (видео)
Руснаците с две опции да избягат от мобилизация - или да подкупят чиновник, или трайно да се осакатят

24 часа, след като руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация в страната, в социалните мрежи се появиха първите видеа от Якутия и Чечня на отпътуващите резервисти.

На мобилизация подлежат само граждани, които в момента са в запаса, минали са военна служба и имат опит. В руските въоръжени сили са призовани общо 300 000 резервисти, което е малко над 1% от общия мобилизационен ресурс на Русия. Според министъра на отбраната Сергей Шойгу не се говори за никаква мобилизация на студентите.

Призованите запасняци ще получават най-малко 205 000 рубли на месец (около 3300 долара – бел.ред), каза военният комисар на Якутия Александър Авдонин, цитиран от РИА Новости.

„Всички граждани, които са призовани за мобилизация, се приравняват към военнослужещи по договор, получават парично обезщетение в същия размер – от 205 хиляди рубли, в зависимост от длъжността и военното звание“, обясни той на брифинг на оперативния щаб на републиката.

Същевременно кореспондент на SOTA съобщи, че в Благовещенск един от призованите резервисти е избягал от сградата, в която се помещава военната комисия, като е скочил от втория етаж. В момента той е издирван от полицията.

Един от призованите резервисти в град Чита в Забайкалския край разказа пред РИА Новости как е получил призовката си. Мъжът, на видима възраст 30-35 години, бе един от 20-те души с военни униформи и чанти, чакащи пред сградата на военната комисия.

Той заяви, че е офицер от запаса, но не е участвал в бойни действия.

„Лично ми я предадоха. Не съм готов. Казаха ми да дойда до 10 часа сутринта с топли дрехи, както и да представя призовката на работното си място. Сега чакам. Една група запасняци вече отпътува, ние сме втората“, допълни мъжът.

Великобритания пък обяви, че се съмнява в способността на Русия да приложи наредената частична мобилизация на 300 000 резервисти за войната срещу Украйна, съобщи ДПА.

„Русия вероятно ще изпитва затруднения с логистичните и административни предизвикателства пред събирането на 300 000 военнослужещи. Тя вероятно ще се опита да създаде нови формирования с много от тези войници, които едва ли ще бъдат боеспособни още месеци“, се казва в разузнавателната справка за хода на войната на Министерството на отбраната в Лондон.

Според британските военни частичната мобилизация е признак за слабост. „Този ход на практика е признание, че Русия е изчерпала запасите си от желаещи доброволци да се бият в Украйна“, се казва в справката. „Дори тази ограничена мобилизация вероятно ще бъде силно непопулярна сред части от руското население. Путин поема значителен политически риск с надеждата да генерира така необходимата военна сила“.

Британското министерство на отбраната публикува всекидневни разузнавателни справки за хода на войната от началото ѝ през февруари. За Лондон това е начин да противодейства на разпространяваната от Москва версия на събитията. Русия обвинява Великобритания в целенасочена кампания за дезинформация.

Руснаците с две опции да избягат от мобилизация – или да подкупят чиновник, или трайно да се осакатят

Два са вариантите да избегнеш мобилизация за руската армия. Първият е традиционен – да подкупиш чиновник, а вторият – нетрадиционен и доста болезнен – да си счупиш ръката или трайно да се осакатиш.

В последните часове най-търсеното словосъчетание в гугъл е „отсрочка от армията“, след като президентът Владимир Путин обяви, че ще мобилизира над 300 хил.запасняци. Междувременно десетки хиляди млади хора с възможности и възможности опитаха да напуснат страната. Всички билети до Истанбул, Дубай и Белград бяха изкупени за минути, а цената им достигна до 10 хил.долара.

Появиха се и любителски видеа от границите с Финландия, Грузия и Монголия (!), които показваха огромни тълпи от млади мъже, които искат да напуснат страната. В няколко града имаше големи протести, а по официална информация са арестувани над 1300 демонстранти.

Вижте коментара по тази тема на Асен Генов:

Вчера гледах Первый канал на руската телевизия. Не ми се беше случвало отдавна, от началото на войната. Но вчера го пуснах. Видях мъже, със сълзи на очи, да благодарят на Путин, че защитава страната си. Същевременно идваха информации по агенциите, че има спонтанни протести срещу частичната мобилизация, че участниците в тях се арестуват (общо за деня около 1300 души), че ги очакват до 15 години затвор. Стана ясно, че директните полети до Грузия, Истанбул и Дубай са разпродадени.

Най-търсени в Гугъл на руски са темите за избягване на мобилизацията, т.е. подкуп на чиновници и чупене на собствената си ръка. Това ме накара да се замисля за трагизма на ситуацията от руска гледна точка. Живял съм в Москва. Представих си, какво означава за руснаците там тази мобилизация, какво означава това за близките на мобилизираните мъже. Това е огромна безнадеждност за руснаците.

Въпреки очакванията ми, Русия не успя да изкара на сцената своя граф фон Щауфенберг. Не се появи онзи приближен до Путин, който да е готов да рискува живота си в името на това, да се сложи край на войната. Говорим все пак за Русия, в която най-популярната наздравица беше: “Главное чтоб’ войны не было”…

Путин тласка страната си все по-отчетливо към другия военно фолклорен израз: “Бабы новых наражают…”

 

1 коментар

  1. Психодесен трол каза:

    Не зная точно как бЕгат руснаците от мобилизация, по хохолите млади и здрави мъже избЕгаха от Зеля

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране