20.12.2022 | 20:40
В Аржентина обявиха национален празник след световната титла
Стотици хиляди посрещнаха футболните шампиони посред нощ в Буенос Айрес, а милиони се включиха във вихъра на тържествата

20 декември 2022 г. се превърна в неработен ден в Аржентина. Ден след спечелването на световната титла по футбол правителството в Буенос Айрес обяви вторник за национален празник, за да може цялата страна „да изрази своята най-дълбока радост заедно с националния отбор“.

Епицентърът на всенародните тържества е най-емблематичният паметник в столицата – Обелискът на „Пласа де ла Република“. Многохилядни сборища има също и в другите най-големи градове в страната – Росарио, Ла Плата, Кордоба. Според данни на местните власти в кулминацията на събитията по улиците е имало около 5 милиона души.

Тимът на селекционера Лионел Скалони кацна в Буенос Айрес в 2:24 ч. местно време (7:24 ч. българско време) след близо 14-часов полет от Рим. Самолетът на държавната авиокомпания „Аеролинеас Архентинас“ беше най-следеният тази нощ в популярния сайт FlightRadar24.com, като в последните му часове и минути над 190 000 потребители бяха концентрирали вниманието си върху полет AR1915.

Футболистите прекараха остатъка от нощта в тренировъчния център на AFA в Буенос Айрес, който се намира съвсем близо до международното летище „Министро Пистарини“ в предградието Есейса. Въпреки че улиците на столицата бяха изпълнени със стотици хиляди запалянковци още от късно снощи, подготвеният специален двуетажен открит автобус потегли с героите към площада в центъра едва в 11:30 ч. местно време (16:30 ч. наше време).

Шампионският парад по улиците на града трябваше да се насочи директно към Обелиска, но заради огромното множество хора, събрали се там от ранни зори, полицията реши да промени маршрута. Дефилето ще стигне и до много други емблематични места, преди да завърши обиколката си и да поеме обратно към базата край летището.

Стълпотворенията доведоха и до някои инциденти, но като цяло незначителни. Те бяха предизвикани най-вече от прекомерна употреба на алкохол сред празнуващите, комбинирана с високите температури в Буенос Айрес, доближили 30 градуса по Целзий в ранния следобед.

Още в ранната сутрин возилото със световните шампиони едва си проправи път към хотела през необятната тълпа, очакваща своите герои пред летището. Разстоянието от около 5 км до базата на AFA беше изминато за повече от час и отборът успя да стигне до местонахождението си едва към 4:30 ч. местно време.

„Аржентина, ето ни, пристигаме“, написа в „Туитър“ президентът на AFA Клаудио Тапия.

„Искам да съм в Аржентина, за да видя колко лудо е всичко – добави пък капитанът Лионел Меси. – Искам да ме изчакат да се включа. Нямам търпение да ида там и да се насладим с отбора.“

По-късно суперзвездата на аржентинския и световния футбол публикува снимки как е прекарал малкото си време за сън, преди да се отправи заедно със съотборниците си към центъра на града. „Добро утро!“, написа лаконично Меси към кадрите със световната купа на възглавницата му:

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране