17.07.2024 | 19:13
В дъното на разцеплението на ДПС стоят едни 100 млн. лв., не политика
"Илюзия е, че ДПС управлява България. Доган търгува с влияние, но никой не се грижи за хората"

В дъното на разцеплението в ДПС стоят парите, не политиката. В пространството се върти сумата от 100 млн. лв. Въпросната сума е била похарчена за последните парламентарни избори, за да се стигне до този резултат и движението да спечели 47 депутати, заяви бившият зам.-председател на ДПС и сегашен лидер на НДПС Гюнер Тахир пред OFFNews.

“Откъде идват парите, за какво се харчат, един Господ знае. Дори Ахмед Доган не знае, защото идват едни пари с неустановен произход, отиват при почетния председател, той си взема колкото е необходимо, без дори да ги брои, другото отива в касата на движението и там едни женички се разпореждат с тях. След 24 часа няма нищо от парите”, обясни Тахир.

Това е била практика през годините, твърди той. И допълва, че самата партия е зачената в грях – създадена е от Държавна сигурност. ДС е сложила начело Доган, създала му е алиби и го е направила зависим. Почетният председател страда от комплексите на детството си – непризнат от собствения си баща, с когото се запознава на 25 г., и неосиновен от пастрока си и т.н. Комплексите му го правят зависим, затова той смята ДС за негова майка и баща. Човек, който не е сериозен в личния си живот, не може да бъде сериозен в политиката, смята Тахир.

“В България се носят митове и легенди за ДПС, че било полувоенна, структурирана партия, че има субординация и т.н. Напротив! Това е една организация, която преди години аз заварих в насипно състояние, и сега не мисля, че е по-добре. Защо? Защото единственото нещо, което там е ставало през годините, е безпрекословно подчинение на председателя в началото, после почетен председател Ахмед Доган. Единствен той трябва да даде някакви знаци, за да направят другите нещо. Те нямат собствено мнение. Тези, които бяхме със собствено мнение, напуснахме”, коментира Тахир.

Изборът на Делян Пеевски за съпредседател на ДПС е също по линия на Държавна сигурност – дядо му е полковник от ДС във Враца, твърди Тахир. Става дума за същото лоби, създало Доган. Промотирането му започва в НДСВ, после и в ДПС. Предупрежденията към Ахмед Доган, че Пеевски създава лош образ на партията, не са дали ефект точно затова. С неговото присъствие движението бе изправено пред две възможности – да се преформатира или да се взриви. Случи се второто, смята Гюнер Тахир.

По думите му грешката на Доган е, че не познава психологията на етноса, защото не принадлежи към него. Той не е преценил какво ще се случи с поставянето на Делян Пеевски начело. Не става въпрос за това, че е българин, а за това, че името му е опетнено. Високият резултат на последния вот идват от купените от Делян Пеевски гласове, обясни още бившият зам.-председател на движението.

А изходът от разцеплението в редиците на партията ще е, че ще пострадат и двете страни – и поддръжниците на Пеевски, и верните на Доган. В момента, в който Сокола има предимство, ще свика заседание на Централния съвет и ще изключи опонентите си. Любопитно е дали ще остави начело Джевдет Чакъров, който не направи нищо в битието си на съпредседател, или ще постави друг.

“Ако Чакъров си беше на мястото, нямаше нужда да се намесва Доган в битката с Пеевски. Вместо това се остави да бъде командван от Пеевски”, изтъкна Тахир.

Според него най-големите деребеи в ДПС в момента са Делян Пеевски, Ахмед Доган, Рамадан Аталай, Джевдет Чакъров. А целта на всичко това с темата за деребеите е да се хвърли калта по регионите.

“Има една поговорка – когато аровете се ритат, страдат магаретата. Какво са виновни хората, че тези отгоре не могат да разделят парите или влиянието”, казва Гюнер Тахир.

По негова информация ДПС търси друг спонсор. Досега Пеевски плащал за сараите, но нещата очевидно ще се променят. Вероятен спонсор е Румен Гайтански-Вълка. Хора, запознати с неговия маниер, обаче били категорични, че той не плаща ан гро.

“ДПС стана поръчкова партия, която няма как да реши проблемите на хората. Голяма заблуда е, че ДПС управлява България. Доган търгуваше с влияние”, е категоричен Гюнер Тахир.

Той прогнозира, че Делян Пеевски вероятно ще направи партия, защото хората, които го подкрепят, са свикнали да са на ясла. Досега беше Доган, Пеевски трябва да им осигури следващите блага, коментира Тахир.

По думите му има тотално разминаване в ДПС между либералните идеи, към които иска да се прилепи ръководството, и избирателите, които са по-скоро леви или социалдемократи. ДПС е етническа партия. Заплахата за етническия мир е за хора като Йордан Цонев, Искра Михайлова, Анастасов, които вземаха от тази партия, без да дават нищо от себе си. Заслугата на Ахмед Доган, че досега той не е позволявал да избуяват такива страсти, да се стига до етническо напрежение, е категоричен Тахир.

“Изведнъж Данчо (става дума за Йордан Цонев – бел. ред.) откри, че е българчето в ДПС. Ами и аз съм бил турчето в СДС, но не съм се притеснявал от това. Думите не са важни, важни са действията”, допълва той.

Гюнер Тахир е категоричен, че Ахмед Доган се опита да си присвои етническия модел.

“Бащата и майката на този модел е българският народ. Не бива да се присвоява нещо, което съществува от стотици години”, допълни той.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране