28.05.2023 | 11:14
В ДАНС подслушвали Иван Гешев от 3 месеца
Обвинител №1 бил поставен „на слушалка“ след ареста на строителния бос Велико Желев

Главния прокурор Иван Гешев е бил обект на нерегламентирано подслушване от страна на две специализирани служби в България – Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Държавната агенция „Технически операции“ (ДАТО). Това разказа пред „Уикенд“ човек от обкръжението на обвинител №1 в държавата, без обаче да предостави конкретни доказателства за твърдението си.

Смята се, че Иван Гешев е бил поставен „на слушалка“ преди 3 месеца, в началото на месец март, когато в България стартира предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори. Именно тогава беше дадена първата категорична заявка от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в следващото Народно събрание от неговата партия ще подкрепят Закона за съдебната система, който ограничава правомощията на главния прокурор.

„Гешев е станал обект на нерегламентирано подслушване буквално няколко дни след задържането на Велико Желев, пътно-строителен бос №1 в България. Изглежда, че тогава политическата класа у нас се е уплашила, че се подготвят още знакови задържания на други едри представители на родния стопански и политически елит“, твърди източник.

Велико Желев, собственик на „Хидрострой“ и редица други строителни фирми, беше арестуван на 6 март т.г. по дело за принуда, след като неговия бивш служител Благой Андонов пусна сигнал в МВР и прокуратурата, че е бил пребит в офиса на милионера и заставен да подпише документи, че дължи голяма сума пари, уж отклонени от него. В хода на операцията срещу Велико Желев бяха обискирани не само офисите на фирмите му, но и морското имението на баровеца в курорта „Св. Св. Константин и Елена“. Желев изкара в ареста 72 часа, след което беше пуснат под гаранция от 20 000 лева, а съда му наложи забрана да напуска България. Оттогава няма яснота какво се случва с повдигнатото му обвинение. След първоначалната си медийна активност, милионера спря да дава интервюта.

Любопитен детайл е, че Велико Желев беше задържан по обвинение за изнудване дни след като служебния регионален министър Иван Шишков разкри, че изградената от негова фирма Северна скоростна тангента на София е със значително по-тънък слой асфалт от изискуемия.

Заради това мнозина подозират, че акцията по задържането на варненския мултимилионер е била с цел от офисите му да бъдат иззети документи за нерегламентирани плащания по редица инфраструктурни проекти. Въпреки обвиненията за „тънкия асфалт“, полаган от Велико Желев, фирми на пътно-строителния бос печелят нови обществени поръчки, възлагани от регионалния министър Иван Шишков, като един от последните примери е изграждането на пътя край Кресненското дефиле.

Твърди се, че с подслушването на Иван Гешев са били натоварени две специализирани служби, които са под неофициалния контрол на президента Румен Радев – ДАНС и ДАТО. Шефът на ДАНС Пламен Тончев беше назначен с указ на държавния глава пред пролетта на 2021 г., след като предсрочно бяха прекратени пълномощията на преходния председател на агенцията Димитър Георгиев. Съвсем наскоро – на 7 април т. г., само дни след извънредните парламентарни избори, Румен Радев даде нов 5-годишен мандат на Тончев като шеф на ДАНС след предложение на служебното правителство.

Според запознати, в подслушването на Иван Гешев са били ангажирани и служители на Държавната агенция „Технически операции“ (ДАТО). Службата е специализиран орган към Министерски съвет за осигуряване и прилагане на специалните разузнавателни средства. ДАТО беше създадена като отделна агенция след скандалите с подслушването по времето на Цветан Цветанов в МВР. На практика това е бившата дирекция СДОТО на МВР, която продължава да се помещава и на същия адрес на ул. „Шести септември“ в столицата. По закон ДАТО би следвало само да прилага технически разрешените от съда и поискани от други служби СРС-та.

Председател на ДАТО е Бисер Борисов, смятан за дългогодишен приближен до Бойко Рашков. Той беше назначен с Указ № 261 от 5 октомври 2021 г. на президента на България Румен Радев по предложение на Министерски съвет. На 23 октомври 2022 г. Бисер Борисов беше преназначен на поста си от държавния глава, като мандатът му изтича през есента на 2027 г.

Съмненията, че телефонните разговори на Иван Гешев се подслушват се засилиха през последните дни, след като главния прокурор разпространи свой записан разговор с члена на Висшия съдебен съвет Йордан Стоев, в който магистратът увещава главния прокурор да си подаде оставката и да напусне поста си с мир.

Гешев отрича да стои зад записания разговор със Стоев и твърди, че най-вероятно колегата му е направил записа. Главния прокурор получил запис от разговора си със Стоев от своя служителка, която в почивните дни по-миналия уикенд била по работа в Съдебната палата. Пресрещнал я човек, който ѝ подал флашка в плик. Именно на флашката бил записаният разговор с Йордан Стоев. Срещу Иван Гешев обаче тече прокурорска проверка по сигнал на заместника му Борислав Сарафов за нерегламентирано подслушване. Според думите на Сарафов, началникът му имал още над 150 записани разовори с политици, висши магистрати и кадровици от Висшия съдебен съвет.

В изтеклия запис от срещата между Йордан Стоев и Иван Гешев се чува как членът на Висшия съдебен съвет изрично предупреждава главния прокурор, че разговорите му се подслушват от ДАНС. В разговора се намесва и името на президента Румен Радев, като се споменава и посещението му в Южна Африка. От записа обаче не става много ясно дали президента е разпоредил Иван Гешев да бъде подслушван.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране