26.06.2024 | 15:36
В ДПС ври и кипи! Пеевски се саморазправя с хора на Доган
Съпредседателят наруши партийния устав като назначи председател на структурата във Варна

В парламентарната група на ДПС ври и кипи! Новият съпредседател и шеф на депутатите Делян Пеевски се саморазправя с хора на почетния председател Ахмед Доган и на предшественика си Мустафа Карадайъ. С помощта на прокуратурата, КПК и близки до партията медии, санкционираният от САЩ и Великобритания корупционер отстрелва всички, които не са от обкръжението му и са се клели във вярност на други. Официалният мотив за чистките е „лоши изборни резултати“.

Във вторник изненадващо оставка от Народното събрание подаде дългогодишният депутат, евродепутат и член на ръководството на партията Филиз Хюсменова. Тя беше мотивирана със слабия резултат на ДПС на парламентарния вот във Варна, а от съобщението на местната структура излиза, че Хюсменова сама е взела решението. Тя е считана за близка до почетния председател Ахмед Доган и дълго време името й се спрягаше за евентуален оперативен председател на партията.

По заповед от София областният съвет на партията в морския регион обаче е предприел още стъпки. Изключен е бившият местен лидер Сали Табаков. Оказа се, че срещу него тече разследване за финансови злоупотреби. В сряда Софийската градска прокуратура потвърди, че Табаков и неговият тъст са арестувани. Табаков е бил сменен на председателския пост в ДПС-Варна още през пролетта от лекаря в местната университетска болница “Света Марина” – Месут Ердинч Рушид. Той е и следващият в листата на партията от региона, който трябва да се закълне на мястото на Хюсменова. Публикации в местни сайтове обаче свързват Рушид с Табаков. Затова очакванията са и той да не стане депутат, а мястото да заеме третият в листата – Хюсни Адем от Провадия.

Часове след съобщението за оставката на Хюсменова, гласувана единодушно в сряда, дойде и друго – на заседание на Областния съвет на партията във Варна “присъстващите бяха запознати с решението на председателя на ДПС: г-н Делян Пеевски за определяне на временно изпълняващ длъжността Председател на Областния съвет на ДПС Варна – Ерджан Ебатин”, който е бивш народен представител. Името му нашумя преди няколко години след като стана ясно, че на неговия рожден ден колегата му Камен Костадинов почина след сърдечен инфаркт.

Според партийния устав обаче, Делян Пеевски няма право да назначава със „заповед“ председател на регионална структура, показа проверка на МИГnews.info. Инсталираният от Доган шеф на ДПС, който уж е юрист от ЮЗУ, отново се показа като неграмотен, защото само областна конференция може да избере председател. Така според партийния устав „назначаването“ на Ерджан Ебатин към момента е незаконно.

Варна не е единственият регион, в който след изборите в ДПС текат смени. Това се случва и в Шумен. Там Областният съвет на партията – също има нов временен местен лидер – Недрет Халил. Той заема мястото – до провеждането на нов избор – на Айсел Руфад. Тя е избрана за депутат в 50-ия парламент, а на конференцията на движението през пролетта тази година бе посочена и за зам.-председател на партията.

Обкръжението на Пеевски е нарочило Руфад за главен виновник за слабите изборни резултати в Турция. Назначените от централата на ДПС шефове на изселнически дружества се оправдали, че се е държала надменно с тях и била “куха лейка”, както и че не била наясно с отговора на нито един въпрос, свързан с техните социални и граждански права.

ДПС наистина загуби много гласове в южната ни съседка в сравнение с вота през април 2023 г.

Интересно е обаче, че въпреки че движението е една от двете партии в новото НС, които не губят подкрепа – въпреки рекордно ниската избирателна активност партията има близо 20 000 гласа повече, отколкото на изборите през април 2023-та – рокадите са мотивирани със слаб резултат. Такъв наистина е регистриран във Варна, но в Шумен за година партията е привлякла близо 1300 допълнителни гласоподаватели.

Предстои да видим на кого още Пеевски ще стовари вината на изборния резил в Турция. Още в края на миналата година стана ясно, че изселниците, турският президент Реджеп Ердоган и правителството му категорично не харесват натрапения оперативен председател на партията на българските турци. Делян Пеевски обаче отказва да им повярва.

1 коментар

  1. Кики рече: каза:

    “Реджеп Ердоган и правителството му категорично не харесват натрапения оперативен председател на партията на българските турци. Делян Пеевски обаче отказва да им повярва.”
    Ще им повЕрва, ще им повЕрва! Като налапа рязания бахур ще повЕрва…..

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране