27.04.2021 | 11:42
В Хасковско откриха масов гроб на избити кокошки край лековит извор
Селяни се разбунтуваха срещу институциите, допуснали заравяне на болни птици до вододайна зона

Хасковски села обявиха, че се вдигат на бунт заради поредното престъпно безхаберие на държавата. Жители на Малево тази сутрин излязоха на протест и блокираха пътя, след като се натъкнаха на потресаваща гледка – край лековития извор, заради който тук идват хора от цяла България, са били изкопани ровове и в тях са хвърлени умъртвени птици.

Преди дни стана ясно, че в съседното село Криво поле е било установено голямо огнище на птичи грип – ферма, в която се отглеждат 40 000 кокошки носачки, и че пернатите ще бъдат избити, за да се спре заразата. Решението за избиване на кокошките от Криво поле е било взето на спешно заседание на областната епизоотична комисия. Вчера шефът на местното поделение на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Георги Илиев съобщи, че започва eвтaнaзирaнeтo пo хумaнeн нaчин и зaгрoбвaнeтo нa зaрaзeнитe пeрнaти. Не е ясно обаче защо компетентните власти са одобрили болни птици да се загробват в близост до източници на питейна вода.

Вчера се появи първи сигнал, че трупове се заравят в местността край Малево, където се намира аязмото. Местна жителка разказа пред Нова тв тази сутрин, че първоначално селяните помислили, че се копае, за да се прави нещо полезно. Хората са гневни, защото загробването се прави в oпacнa близocт дo вoдoдaйнaтa зoнa нa ceлoтo, само на 50 мeтрa oт ceлcкия пaрaклиc и пътя. Те недоумяват кой е разрешил подобно безумие. Според местни медии теренът е бил определен преди три години от общината след съгласуване с Басейновата дирекция и РИОСВ.

Това е свято място, водата на извора е целебна, има няколко чешми, обясняват малевци. Протестът им постигна успех  – от община Хасково съобщиха, че загробването е спряно и теренът ще бъде разчистен.

Днес се очаква институциите да извършат документална проверка и да излязат със становище по случая, съобщи Haskovo.net.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране