09.12.2022 | 20:14
В мач за историята Хърватия остави фаворита Бразилия извън световното
Вратарят Доминик Ливакович беше героят за Ватрените, Неймар се изравни с Пеле

Хърватия се класира за полуфиналите на Мондиал 2022, след като победи Бразилия след изпълнение на дузпи в двубой, игран на стадион „Едюкейшън Сити“ в Ал Райан. Редовното време на срещата завърши 0:0, а при продълженията двата отбора си размениха по едно попадение.

„Селесао“ и „шахматистие“ спретнаха истинска гладиаторска битка на стиловете игра, която обаче не излъчи победител в редовното време. В края на първото добавено време бразилците най-накрая разпечатаха вратата на хърватите, благодарение на Неймар (105+1′), който се изравни по голове с легендата на южноамериканците Пеле. Двамата вече имат 77 гола. Балканците обаче успяха да изравнят, след като Бруно Петкович (117′) се разписа. При дузпите Родриго и Маркиньос пропуснаха от бялата точка и „шахматистите“ стигнаха до полуфиналите.

Така Хърватия ще се изправи срещу победителя от другата четвъртфинална среща днес, а именно Нидерландия – Аржентина. Двата отбора ще се изправят един срещу друг след броени минути.

Двубоят на стадион започна по-добре за „селесао“, които създадоха първата интересна ситуация в петата минута. Винисиус Жуниор напредна отляво и отправи техничен фалцов изстрел по диагонала. Ударът му обаче нямаше необходимата сила и топката бе уловена безпроблемно от Доминик Ливакович.

Хърватите обаче отговориха подобаващо в 13-ата минута. Иван Перишич засече острото подаване от Йосип Юранович в наказателното поле, но насочи топката твърде вляво от вратата.

В 20-ата минута бразилците пропуснах отличен шанс да поведат. Комбинация от бързи подавания завърши с шут Винисиус от около точката на дузпата, но опитът му беше блокиран от защитата на „шахматистите“.

Последваха равностойни минути, в които двата отбора не успяваха да сътворят нищо в атака и интересните положения пред вратите на Доминик Ливакович и Алисон липсваха.

В 42-ата минута Неймар отправи изстрел от пряк свободен удар. Топката рикошира коварно в стената, но Доминик Ливакович успя да я улови безпроблемно. Така първото полувреме завърши без отбелязани голове.

В началото на втората част Бразилия сътвори няколко опасности в наказателното поле на „шахматистите“, а при една от тях Йосип Юранович игра с ръка в наказателното поле. Съдията Майкъл Оливър се консултира с ВАР и прецени, че няма причина да бъде посочена бялата точка.

В 55-ата минута Неймар бе изведен в коридор зад гърба на защитата и шутира по диагонала по земя. Доминик Ливакович обаче запази хладнокръвие и спаси.

Натискът на Бразилия се засили и в 66-ата минута Лукас Пакета нахлу в наказателното поле и шутира. Доминик Ливакович обаче отново бе безгрешен.

В 76-ата минута вездесъщият в този мач Ливакович направи още едино спасяване. Този път Ричарлисон изведе добре Неймар. Звездата на ПСЖ шутира от малък ъгъл, но вратарят на хърватите отново не позволи да се стигне до промяна на резултата.

В следващите минути ситуациите отново бяха пред хърватската врата, но Бразилия не успяваше да стигне до гола и се стигна до продължения.

В края на първото добавено време „селесао“ най-накрая разпечата вратата на Доминик Ливакович. Поредна бразилска атака с редица къси пасове. На голова позиция се оказа Неймар и от малък ъгъл успя да прати кълбото във вратата.

В 117-ата минута хърватите изравниха, благодарение на Бруно Петкович. Мислав Оршич проби отляво към наказателното поле и центрира по земя. На точката на дузпата бе Петкович, който с удар с левия крак порази вратата на Алисон след рикошет в крака на Маркиньос.

При изпълненията на дузпи Никола Влашич, Ловро Маер Лука Модрич и Мислав Оршич бяха точни за „шахматистите“. За „селесао“ пък се разписаха Каземиро и Педро, но пропуските на Родриго и Маркиньос напълниха очите на бразилските фенове със сълзи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране