02.08.2022 | 16:56
В последния си ден Сандов ликвидира магистрала „Струма“
Ще трябва да връщаме 1.6 млрд. евро на ЕС заради маданския любител на марихуана

В последния си час като министър, Борислав Сандов ликвидира автомагистрала Струма през Кресненското дефиле – в понеделник в 17.00 часа, министърът на екологията в оставка Борислав Сандов е отменил всички предишни процедури по Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), които даваха възможност в обозримо бъдеще да бъде довършена АМ Струма през Кресненското дефиле, съобщава „Еко Новини“.

Този акт на отиващия си вицепремиер по климата означава, че България ще върне на Брюксел всичките 1.6 млрд. евро, които страната досега е получила за изграждането на АМ Струма.

По информация на „Еко Новини“ заповедите за спиране на процедурите за АМ Струма не са изготвени от служители на министерството на околната среда и водите, а от активисти на неправителствени организации, които са съветници на Сандов.

Служителите на МОСВ са отказали да участват, тъй като нито са спазени процедури, нито при изготвянето на решението е спазен закона.

Проблем е имало и при вписването на тези решения в деловодната система на ведомството – видно от публикуваното решение е, че датата за извеждане е написана с химикал, което вече не се използва в администрацията.

Липсват и атрибутите, които трябва да присъстват в такива документи – подписи на експертите от МОСВ, изготвили и съгласували документа.

Според изданието Сандов е обслужил интересите на неправителствените екологични организации, които от над 20 години саботират довършването на АМ Струма през Кресненското и лобират за 15 км тунел в интерес на швейцарска компания.

Възможно е тези решения на Сандов да бъдат обжалвани пред Върховният административен съд и той да ги отмени. Това може да отнеме време – ново забавяне с години и още жертви в тази най-смъртоносна отсечка от международен коридор в цяла Европа, където има хиляди ранени и стотици загинали.

Има и друга възможност – служебният министър Росица Атанасова Карамфилова-Благова да отмени съмнително изядените заповеди от Сандов.

Ако това не се случи, то перспективата е АМ Струма през Кресна да бъде завършена след 2030 г.

Все пак, решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок от съобщаването му пред Върховен административен съд, по реда на Адинистративно процесуалния кодекс.

2 коментара

  1. ПЕТКО ПРОЙНОВ каза:

    ‘В последния си ден Сандов ликвидира магистрала „Струма“-ами то от един зелен педал-наркоман,какво друго да очакваш,освен гадни педераски номера.Но не е само той виновен,виновни са всички ония,които са го рекрутирали за този пост-всъщност и те гадни наркомани и долни педали…

  2. Запознат каза:

    Това са „градските“ психодесни! „Умни“, „красиви“, дебили…..

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране