06.04.2023 | 17:08
В Русия подготвят почвата за смъртта на Путин
Държавната телевизия НТВ покани в студиото гост, който нарече руския президент „лъжец“ и пожела скорошен край на „този режим“

Руската държавна телевизия НТВ, официално собственост на монополиста „Газпром“, излъчи сензационно предаване, в което един от гостите нарече Владимир Путин „лъжец“ и пожела скорошен край на „този режим“. Това се случи на 3 април в ежедневното ток-шоу „Място на срещата“. Руските телевиии бяха първите, които Кремъл подчини на себе си още в началото на новия век, непосредствено след като Путин пое властта. Оттогава техните предавания са изчистени дори от намеци за критика към държавния глава. Максимално възможното укорително изказване към властта може да обхваща само определени министри. Но никога Путин.

Този път в студиото бе някой си общественик, представен от водещите като Владимир Владимирович. Няколко пъти му бе дадена думата, а той използва времето, за да критикува президента Путин. Владимирович бе оставен да си доизкаже на воля критичните съждения срещу държавния глава, без да бъде прекъсван грубо и някой да му се нахвърли в ефир – нещо невиждано до този момент по руските държавни медии.

По правило ток-шоутата са предварително уговорени, а техните участници са до един проверени участници, за които е ясно, че не биха се отдалечили и на милиметър от официалната пропагандна линия.

Владимирович нарече в ефир „специалната военна операция“ със забраненото име „война“, сравни управлението на Путин със злополучното самодържавие на Николай I от началото на XIX век, изправило и тогава Русия сама срещу цяла Европа, завършило също със злополучна за Русия война в Крим. Накрая гостът изрази надежда, че лошите дни пред Русия няма да продължат дълго и че „този режим“ ще си отиде скоро.

От понеделник, когато бе излъчено предаването, до момента не е съобщено въпросният Владимирович да е бил арестуван за злепоставяне на руската армия – редовното обвинение, което се повдига срещу всеки, осмелявал се да критикува Кремъл и войната срещу Украйна. Същевременно миналата седмица баща, чието момиченце бе нарисувало в училище антивоенна рисунка, бе осъден на 2 години затвор. Детето му бе отнето и настанено в социален дом.

Излъчването на подобно скандално предаване, в което водещите проявяват невиждана до този момент търпимост към подобни думи в ефир, много наблюдатели коментират като знак, че определени среди вече подгряват руското население за предстоящото отстраняване на Владимир Путин.

Божидар Божков, Флагман

1 коментар

  1. ИванКо каза:

    Некролози вече отпечатиха ли?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране