17.03.2023 | 10:38
В САЩ наливат 30 милиарда долара в още една закъсала банка
Имаше сериозен риск фалитите на "Силкон вели банк" и "Сигничър банк" да се разпрострат и върху други банки, обяви Джанет Йелън

Единадесет американски банки, сред които и Банк ъф Америка, Ситигруп и Джей Пи Морган, приеха да прехвърлят общо 30 милиарда долара под формата на депозити в затруднената банка „Фърст репъблик“, знак, че те имат доверие в банковата система на страната, се казва в общо комюнике на банките, предаде БТА.

„Това действие на най-големите американски банки отразява тяхното доверие във „Фърст репъблик“ и в банките с всякакви мащаби и показва общия ангажимент за подпомагане на банките да обслужват клиентите си и общините“, се казва в текста.

Ръководството „Фърст репъблик банк“ (First Republic Bank) проучва възможности за бъдещо стратегическо развитие на кредитната институция, включително нейната продажба. Целта на усилията на „Фърст репъблик“ е да се укрепи ликвидността в банката.

„Фърст репъблик“, за разлика от своя най-близък конкурент „Силикон вели банк“ (Silicon Valley Bank), все още работи с клиенти въпреки сериозния спад на акциите й в последните дни.

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън заяви вчера, че американските власти са искали с действията си в неделя да защитят депозитите на клиентите на „Сигничър банк“ (Signature Bank) и „Силикон вели банк“ (Silicon Valley Bank), тъй като е имало „сериозен риск от заразяване“, предаде Франс прес.

„Преценихме, че има сериозен риск за масовите тегления при клиенти, разполагащи със средства, които надвишават гарантираните суми, което би довело до срив на много банки и би предизвикало паника“, каза тя пред американския Сенат.

Тя увери, че банковата система на САЩ остава здрава и сигурна, допълва ДПА. „Американците могат да бъдат сигурни, че депозитите им ще са там, когато имат нужда от тях“, каза Йелън.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране