05.06.2015 | 10:32
Вадят на светло всички с преференциални депозити в КТБ за 2 г. назад
Законът за изменение и допълнение за закона за кредитните институции вече е внесен в деловодството на Народното събрание

Всички лица, ползвали преференциални депозити от банки, вече обявени във несъстоятелност, ще бъдат осветлени за две години назад преди обявяването на фалита, каза пред БНТ Десислава Атанасова, председател на временната комисия за КТБ към парламента.

Депутатката от ГЕРБ допълни, че на светло ще бъдат извадени и юридически лица, ползвали специални условия от банки в несъстоятелност.

Атанасова подчерта, че Законът за изменение и допълнение за закона за кредитните институции вече е внесен в деловодството на Народното събрание. В него е залегнало основно падането на банковата тайна за банки като КТБ.

За останалите, нормално функциониращи финансови институции банковата тайна ще може да бъде свалена, само ако има такова искане или от министъра на финансите, директора на НАП, главния прокурор или шефа на гарантиране на фондовете.

Атанасова допълни,че ако Закона бъде приет, ще може да се дава информации за влоговете на партии в банки, обявени в несъстоятелност. Данните за тези организации ще бъдат систематизирани от създаването до последната дата на нейната платежоспособност.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране