30.03.2021 | 9:32
Ваксината на „АстраЗенека“ вече се казва Vaxzevria
Канада спря употребата на ваксината за хора под 55 години

Ваксината на Оксфордския университет и „АстраЗенека“ срещу коронавирус вече ще се казва Vaxzevria. Това става ясно от съобщение на Европейската агенция по лекарствата.

Канада спря употребата на ваксината на „АстраЗенека“ за хора под 55 години поради опасения, че тя може да бъде свързана с тромби, съобщи „Гардиън“. Мярката е препоръчана от  Националния консултативен комитет по имунизацията. „Има значителна несигурност за ползата от предоставянето на ваксината на „АстраЗенека“ на хора под 55 години“, обясни д-р Шели Дийкс и допълни, че препоръките идват на фона на нови данни от Европа, които предполагат, че рискът от образуване на кръвни съсиреци сега е потенциално един на 100 000, много по-висок от 1 на един милион, както се смяташе. Д-р Дийкс каза още, че повечето от пациентите в Европа, които са развили рядък кръвен съсирек след ваксинация с „АстраЗенека“, са жени под 55-годишна възраст, като смъртността сред тях достига до 40%.

Д-р Джос Реймър от ваксинационния център в Манитоба казва, че въпреки констатацията, че няма повишен риск от образуване на кръвни съсиреци като цяло, свързани с „АстраЗенека“ в Европа, се наблюдава рядък, но много сериозен страничен ефект предимно при млади жени в Европа. Това се случва между 4 и 20 дни след поставяне на ваксината.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране