19.02.2015 | 10:54
Валери Симеонов отложи новия заем от 16 млрд. лв.
Имало нужда от още време, за да се запознаят партиите със становищата

Дебатите и гласуването по спорния нов заем на стойност 16 млрд. лева се отлагат, реши мнозинството в парламента. След като вчера ратификацията на новия дълг разклати управляващата коалиция, а днес беше първа точка в дневния ред, съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов внесе предложение за отлагане.

„Предлагам да се спре с първосигналното тълкуване, докато имаме възможност да получим становищата”, обясни той. Тази идея бе подкрепена от 115 народни представители, 59 гласуваха „против“, а 2 се въздържаха.

За отлагането на дебатите и гласуването по новия заем гласуваха всички депутати ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ. Патриотите и формацията на Георги Първанов вчера ясно подчертаха, че не приемат новия дълг заради начина по-който им е поднесен от ГЕРБ „в 12 без 5”.

Против гласуваха от БСП, ДПС, един депутат от БДЦ и един независим депутат. „Атака“ напусна залата и не участва в гласуването, а останалите 8 депутати от БДЦ също подкрепиха отлагането на дебатите. „Разиграва се грозен алъш-вериш, покупка и продажба на цели групи”, заяви преди гласуването Георги Кадиев от БСП. „Да продължим дебатите, да гласуваме против и ако трябва да се ходи на избори – да се ходи. По-добре така, отколкото задължения за милиарди за децата ни“, призова „червеният” депутат.

При обявяване на гласуването, депутатите от левицата започнаха да скандират „оставка”, а председателят на парламента Цецка Цачева ги призова да напишат писмо с техните оставки и да ги входират в Народното събрание.

В процедура по прегласуване депутата от ДПС Йордан Цонев коментира, че от парламентарната група са се запознали със становищата на вносителите, въпреки че не са провели среща с министъра на финансите. „1 минута не ни е отделил министъра на финансите и имаме становище. Г-н Симеонов, един политик трябва и да чете, не само да говори глупости”, каза още Йордан Цонев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране