06.03.2015 | 8:10
Външни фирми ще реформират Външно министерство за 145 бона
Предвижда се изграждането на модерна система за набиране, обучение и развитие на кадрите

Външно министерство обяви амбициозната цел да подобри и направи по-прозрачна работата си, като за целта ще разчита и на външна помощ. Ще бъдат наети фирми, които да изготвят препоръки в рамките на проект по Оперативна програма „Административен капацитет“ (ОПАК).

Той е на обща стойност 145 хиляди лева и трябва да приключи до края на август тази година. Предвижда се изграждането на модерна система за набиране, обучение и развитие на кадрите, както и налагане на пълна прозрачност в действията на институцията.

„Сред основните компоненти се откроява реформирането на Дипломатическата служба, с цел максимално сближаване с партньорите от ЕС и НАТО“, уточняват от външно министерство.  Проектът цели „подобряване на ефективността и оптимизиране на структурата на администрацията на Министерството“ и се осъществява с финансовата подкрепа на ОПАК, съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд.

Проектът бе представен в четвъртък от ръководителя му Светлозар Панов, който бе осветен от Комисията по досиетата като агент на бившата Държавна сигурност.  Панов обясни, че ръководството на МВнР смята за необходимо външни експерти да се заемат със задачата, които ще бъдат наети с обществена поръчка.

Според Панов в много от нормативните актове, на базата на които работи МВнР, са необходими промени. „Целта на колектива е максимално прозрачно да се представи цялата дейност и на сайта на МВнР ще бъде публикувана цялата документация по проекта“, каза Панов.

Инициативната се приема с резерви във ведомството, тъй като много хора там продължават да възприемат системата на МВнР като едва ли не уникална и неподлежаща на регулиране от някой извън нея. Прилагането на мерките, които ще бъдат предложени в резултат на проекта, нямат задължителен характер. Във ведомството тече и друга интрига – дали преди да излязат резултатите от прегледа, ще бъде приет новият Устройствен правилник на ведомството или той ще изчака препоръките му.

Според запознати и новият устройствен правилник не цели да доведе до кардинални кадрови смени. Ще има обаче промени в подчинението и отговорностите по оста зам.-министри – генерални директори – директори, като се изгради нормална пирамидална структура. Ръководителят на проекта е бивш посланик в Етиопия и Унгария. Той бе кандидат за евродепутат от ГЕРБ, но бе изваден от листите заради принадлежността му към бившите служби.

Президентът Росен Плевнелиев отказа да назначава агенти на бившите служби за посланици, но администрацията на ведомството се ръководи предимно от тях.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране