26.04.2021 | 9:52
Вървим с бясна скорост към предсрочни избори
Президентът Румен Радев ще назначи служебно правителство след третия неуспешен опит за съставяне редовен кабинет

България върви с бърза скорост към предсрочни избори. Развръзката стана факт днес, след като лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифинов обяви, че партията му мигновено ще върнат мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев.

Трифонов съобщи още, че номинира шахматистката Антоанета Стефанова за премиер. Нейната задача е да приеме и върне проучвателния мандат. “Има такъв народ” няма необходимия брой депутати или партньори, за да състави правителство. Стабилно правителство. Предлаганата подкрепа е от политически субекти, които са вредни, алчни и доказано компрометирани. И това тяхното не е подкрепа, а зависимост“, написа Слави Трифонов.

При втори отказ президентът възлага съставяне на правителство на трета парламентарно представена партия, като не е задължително това да е третата по големина партия (в случая БСП).

Ако и тя не предложи правителство, парламентът трябва да бъде разпуснат, поради неспособност да изпълни основното си конституционно задължение. Радев ще назначи служебно правителство, което ще подготви предсрочни избори.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране