13.06.2021 | 10:49
ВАС: Не е имало чума в Болярово, хиляди животни избити напразно
Десетки от стопанствата в този и без друго обезлюден край не са възстановени и до днес

Върховният административен съд реши, че в стопанството в Болярово, което през 2018 година не допусна ветеринарите да умъртвят овцете им не е имало чума, съобщава bTV. Екзекуторите от БАБХ не можаха да представят пред магистратите доказателства, че животните са били болни. След настояване на служебния министър, Областната служба оттегли исковете си срещу стопаните. Така след три години и хиляди избити животни в Странджа стана ясно, че те са били здрави и ненужно са съсипани десетки семейства.

На 13 юли 2018 година в с. Шарково пристигат ветеринари и полиция. Те тръгват по къщите и избиват овцете заради опасност от чума. Умъртвени са над 2000 овце, а обезщетението е повече от смешно – по 190 лева ва овца. В резултат на този произвол, животновъдните обекти не са възстановени и до днес, а много от хората в и без друго обезлюдения край са напуснали селата.

Сълзи и състрадания в цялата страна предизвика тогава баба Дора, която гледаше 150 козички и овце.
„Просто унищожиха целия край, цялата Странджа-Сакар. Искаме да ни платят тези три години – и страдания, и животни, и всичко, което ни причиниха“, казва Красимира Кулева, собственик на стопанството, спечелило делото.

Само в един обект за един ден тогава са избити 800 животни. Трета година обектът стои празен. Изграден е с европейски средства и стопаните имат стотици хиляди левове заем.
„Вземала съм пари от приятели, за да си плащам вноските по кредита. Вече три години, откакто ни избиха животните, не можем да стъпим на краката си“, казва Дочка Панайотова.

Днес хората от засегнатите села хората настояват държавата да компенсира напълно загубите, които им причини.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране