26.07.2024 | 21:56
Васил Терзиев уволни главния архитект на София
В понеделник ще бъде назначен временно изпълняващ длъжността му

Кметът на Васил Терзиев обяви, че е приел оставката на главния архитект на София Здравко Здравков. Кметът обяви това по обичайния вече начин за важни новини – с пост във Фейсбук. “Благодаря му за времето, което е посветил на София”, пише в поста.

По неофициална информация, Здравков е отстранен от поста.

Според информацията от кмета Васил Терзиев в понеделник ще бъде назначен временно изпълняващ длъжността главен архитект.

“Заедно с това започваме подготовката на конкурс за позицията. Надявам се, че тази позиция ще предизвика и вдъхнови много професионалисти и визионери и ще бъде избран най-добрият бъдещ главен архитект на София”, пише още в поста. Допълва се, че “ще се обърнем проактивно към всички професионални общности за предложения, за да намерим най-подходящата кандидатура”.

Здравко Здравков е главен архитект на София от май 2016 г., когато беше избран за поста след конкурс. Преди това е бил началник на сектор “Градоустройство” в община Плевен, а в последствие главен архитект на Червен бряг. По-късно основава собствено архитектурно студио “Квадра-04”. По негов проект е направен вече затворения завод за автомобили край Ловеч. Има реализирани проекти в София, Плевен, Кнежа, Ямбол.

В началото на мандата на Васил Терзиев беше обявено, че администрацията ще бъде преструктурирана и функциите на главния архитект изменени. Очакваше се да бъде обособена позиция за заместник-кмет по планирането и градоустройството, който да поеме разработването на визията и устройствените планове, а за главния архитект да останат само административните функции по разписване на строителни документи.

Дори беше обявено, че поста на зам.-кмет по планирането ще бъде поет от арх. Любо Георгиев от “Екипа на София”. Той обаче напусна общината, където работи няколко месеца като съветник на Васил Терзиев. Кметът така и не внесе промени в структурата на администрацията, с които да се създаде новия пост. Неофициалната информация беше, че Васил Терзиев се е отказал от промените и е решил да продължи да работи със Здравко Здравков.

“Оставката” на Здравков като главен архитект на София идва, след като по-рано през деня граждани протестираха срещу одобрен от него подробен устройствен план, който позволява изграждането на 16-етажна сграда на кръстовището на бул. “Ситняково” и ул. “Черковна”. Освен това няколко доклада за промени на градоустройството, позволяващи ново застрояване, не бяха приети от общинския съвет по време на последното му заседание в четвъртък. За гласуване срещу предложенията призоваха съветници от “Спаси София”, които критикуваха предложенията, позволяващи ново застрояване.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране