19.09.2022 | 11:59
Василев и Петков: Кабинетът ‘Донев“ връща кражбите на стотици милиони
Двамата очакват порой от арести при разследването...

Лидерите на Продължаваме промяната Асен Василев и Кирил Петков дадоха брифинг с информация за скандално назначение на служебния премиер Гълъб Донев, касаещо лице, уличено в незаконно разпределение на европейски средства в особено големи размери – пред фасадата на Централния софийски затвор. Бившият премиер и неговото вице и финансов министър са подали и сигнал до европейската прокуратура за договори за юридически услуги от МРРБ и над 500 договора. Кирил Петков и Асен Василев очакват порой от арести при разследването. Двамата обявиха и нови разкрития по приключилото разследване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, касаещо неговото управление и връзките с олигарха Васил Божков.

,,Още по време на служебното правителство до нас стигна сигнал, че над 500 договора за юридически услуги от МРРБ през годините са били неправомерно възложени, тъй като министерството няма право да ползва външни юридически кантори. Но те не само че са били възлагани, дори са били сертифицирани от дирекция в Министерството на финансите, но не са били одитирани – над 500 договора през годините. Говорим за над 5 млн. евро. Само над 50 договора има кантората на г-н Менков“, коментира Василев.

Дамата, която пък отново е била назначена в МФ, се казва Добринка Михайлова. По думите на бившия финансов министър, това не е случайно. И цели замитане на следи.

Василев коментира още, че очаква ново подвеждане под съдебна отговорност на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който да доведе до присъда, защото по думите му този път той щял да се случи под ръководството на нова прокуратура, а не държавно обвинение под шапката на Иван Гешев.

И заяви, че европрокурор номер 1 Лаура Кьовеши е успяла, за шест месеца работа на институцията у нас, да издейства една осъдителна присъда. „Българската прокуратура за корупция по високите етажи няма нито една“, добави той.

Той напомни, че за ареста на Борисов са били подадени над 400 страници доказателствени материали, включително банкови извлечения и свидетелски показания от шофьор, който е разказал как е „карал Божков до Министерството на финансите“ (олигарха Васил Божков – б.р.). По думите на Василев секретарката на ведомството, когато то е под ръководството на Владислав Горанов, пък е била молена беглецът в Дубай да не бъде записван при визитите му в МФ.

В показанията пишело още, че Божков е носел евро в министерството и пури, а е излизал без тях от сградата. Сведенията били дадени от въпросния шофьор „Всичко това отиде при прокуратурата и прокуратурата каза: „Няма данни за потенциално престъпление и няма да разследваме“, каза още Асен Василев.

Европрокуратурата сега започва да работи по реални искове и файлове, каза още Кирил Петков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране