15.06.2015 | 0:04
Василев иска пари от КТБ, негова фирма е кредитор на фалиралата банка
Над 100 физически и юридически лица са внесли своите искания за изплащане на влоговете си в съда

Фирмата „Бромак”, която е еднолична собственост на банкера Цветан Василев, се е вписала като кредитор на фалираната КТБ, става ясно от системата на Софийския градски съд.

По документи чрез „Бромак” Василев държи мажоритарния пакет от акциите на КТБ. Според прокуратурата и медиите на ДПС именно чрез това дружество Василев и обкръжението му са въртели схемите, с които през годините бил източван трезорът. „Бромак” участва и в увеличението на капитала на КТБ с пари на вложители, превъртени през свързани с Василев фирми, което беше отменено от БНБ през миналата година.

Въпреки това фирмата се е вписала като кредитор на фалираната банка и така се е наредила на опашката от претендиращи за пари. По закон след като магистратите обявиха фалита на КТБ, кредиторите й получиха срок от над година и два месеца, в които да заявят своите претенции към фалиралия трезор. Докато тече процедурата по изготвяне на окончателен списък с лицата и фирмите, с които КТБ трябва да се разплати обаче синдиците ще трябва да се опитат да осребрят активите й, а постъпленията от тази дейност ще послужат за изплащане на дълговете на трезора.

Към момента най-големият кредитор на фалиралата банка е държавата, която чрез Фонда за гарантиране на влоговете в банките наля 3,5 млрд. лв., за да се разплатят с гарантираните по закон депозанти. Освен хазната пари чакат и други кредитори, сред които и вложители, чиито средства по сметки са надвишавали гарантираните по закон.

До момента над 100 физически и юридически лица са внесли своите искания за изплащане на влоговете си в съда. През последните две седмици искания за вписване като кредитори са депозирали и „Терем”, НЕК, Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, както и Синдикатът на българските нефтохимици в „Лукойл”. Всички те са депозирали своите молби за предявявания на вземания към затворения трезор в Софийския градски съд.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране