05.01.2015 | 14:59
Василев продава „Виваком“ на американци
Телекомът е първостепенна цел за "освирепелия финансов благодетел на ДПС", а "златотърсачите от ВТБ Кепитъл" подведоха своята централа, казва Цветан Василев

В момента текат преговори с голяма авторитетна американска компания за придобиване на дялове от „Виваком“, за да се провалят пъклените планове на сценаристите на фалита на „Корпоративна търговска банка“ (КТБ) за придобиване на телекома на ниска цена. Това заявява мажоритарният собственик на банката Цветан Василев в интервю за вестник „Банкер“, публикувано в неделя. От думите му става ясно, че при евентуална сделка целта е „максимално възможната стойност на компанията да покрие значителна част от пасива на КТБ“.

КТБ финансира сделката за купуването на „Виваком“ през 2012 г. и банката заедно с руската „Внешторгбанк“ (ВТБ) станаха основните акционери в нея. Според Василев оттогава стойността на телекома нараснала близо три пъти спрямо цената, платена за него, но опитите сега били компанията да се вземе на ниска цена „не само за освирепелия финансов благодетел на ДПС без доказани доходи, и неговите съмишленици, но и за много други политически хиени  в българската джунгла“.

„КТБ беше доведена до умишлен фалит с единодушието на всички водещи политически сили в България (в най-добрия случай можем да говорим за съмнителното безразличие на някои от тях). Цялата държавна машина беше впрегната за реализацията на този позорен план – от следствието и прокуратурата, през полицията и службите за сигурност до БНБ, НАП и правителството. Целта на това „активно мероприятие“, напомнящо за 40-те години  на XX век, беше да бъда отстранен, а създаденото от мен – разграбено. По ирония на съдбата доверие за главен координатор на „наказателната акция“ срещу мен е гласувано на депутат от ДПС, за когото се говори, че е перфиден злодей“, казва Василев в интервюто.

По думите му „погромът над КТБ беше организиран именно с тази основна цел – да се разграбят вероломно атрактивните й активи“. „Вече няма никакво съмнение, че атаката е организирана и с „неоценимата“ помощ на вътрешни хора. Сега за благодарност организаторите на наказателната акция срещу КТБ АД им подхвърлят „мръвки“, а прокуратурата се преструва на сляпа, защото ключови нейни кадри са съучастници в атаката срещу банката. Надявам се поне Европейската комисия да не остане сляпа в следващия си мониторингов доклад“, посочва банкерът, който е обвиняем за източване на 206 млн. лв. от КТБ и в момента се намира в Белград, където съдът трябва да реши за неговата екстрадиция в България.

Той отново заявява позицията си, че „апетитите спрямо пакета „Виваком“-НУРТС са друга основна причина за атаката срещу КТБ“. „След като не се поддадох на изнудването да прехвърля „Виваком“ на тези кръгове, а прокуратурата си затвори очите за моя сигнал срещу рекетьорите, беше даден старт на прецизно подготвения сценарий срещу банката, който се разигра професионално“, смята Василев.

„С цел да придобият мечтания актив на ниска цена сценаристите прилагат многообразни методи и средства, вдъхновени от холивудски шедьоври, които вероятно са изгледали през работно време. Съвсем „случайно“ директор на ТЦ-ИМЕ, едно от дружествата-акционер във „Виваком“, се явява защитен свидетел на прокуратурата“, казва той.

Василев обяснява, че „за да се разбере дълбочината на сценария, трябва да се отиде още по-назад в историята – скандалното завеждане на иск за несъстоятелност срещу ТЦ-ИМЕ от ТЕС (дружество, непряко контролирано от финансовия благодетел на ДПС, чиито дългове към КТБ АД бяха случайно цедирани на ПИБ), без да дължи каквото и да било на нея“.

„Същевременно дружество със специална цел на „ВТБ Кепитъл“ е номинален акционер във „Виваком“. Това, за съжаление, даде повод на софийския клон на тази инвестиционна банка да се активизира нездраво и да влезе в негласно съдружие с мои „доброжелатели“ – в ущърб на интереса на „Виваком“, както и на тези, които представлява“, допълва банкерът.

Според него има опит за вътрешен преврат в надзорния и управителния съвет на „Виваком“, чиито идеолози са „адвокат, стратегически посъветвал новоизлюпилия се „банкер“, помещаващ се често в хотел „Берлин“, както и златотърсачите от софийския клон на „ВТБ Кепитъл“, подвели своята централа“.

„Въпросният адвокат от десетина години обслужва правно частните интереси на финансовия благодетел на ДПС, както и на други известни политици. Наскоро разбрах, че твърдял, че представлявал интересите на държавата – вероятно това самочувствие му е дошло заради близките отношения на министър от настоящото правителство с ковчежника на ДПС“, обяснява Василев. По думите му членове на надзора на „Виваком“ били „убедени“ чрез системни заплахи и идеологическо облъчване, да гласуват на насроченото за края на януари свое заседание промяната в управителния съвет на телекома против волята на акционерите.

„Носят се слухове, че наточилите се за „Виваком“ постепенно искат да сложат свои хора на ключови позиции, които вероятно съвсем случайно да насочват средства към посочени от организаторите на преврата компании“, обяснява банкерът.

„Очевидно касата на финансовия благодетел на ДПС се е поизпразнила след опоскването на „Булгартабак“ и спирането на кранчето на „Водстрой“ и сега е време да се търсят нови активи за разграбване като „Петрол“ и „Виваком“, коментира Василев.

Според него, сценарият за „Виваком“ предвижда, в случай че не попадне в желаните ръце, безогледен натиск и заплахи, включително и за ликвидация на компанията чрез използване на лостовете на държавната машина – национални регулатори, НАП и прокуратурата.

„Креативните“ методи за финансов натиск на съответните институции са безкрайни – съвсем наскоро поради липса на тоалетна на щанд на „Виваком“ в столичен мол е наложена солена глоба на компанията. Тенденциозно валят подобни глоби и се съмнявам, че сходен стандарт се прилага към други фирми“, разказва собственикът на КТБ.

Според него въпросът с цесиите в КТБ винаги е бил спорен най-малкото по две причини –  заради отношенията в масата на несъстоятелността предвид различния клас на кредиторите и  заради невъзможността да се направи реална оценка на актива и възможността да бъде изкупен на подценена стойност. В случая с КТБ това  е още по-валидно предвид спецификата на кредитиране на някои от по-съществените активи, казва Василев.

Той смята, че цените по тези цесии трябва да бъдат използвани като бенчмарк при оценката на активите, в случай че бъдат окончателно отменени. Конкретно, ако една кредитна експозиция от 10 млн. е изплатена 100% от цесия, която е отменена, тази експозиция трябва да бъде предложена за откупуване на 100%, а не според въображаемите провизии, начислени при скалъпените и несериозни доклади на трите одиторски компании, посочва банкерът.

„Върху съда се упражнява недопустим натиск, само и само прокуратурата и БНБ да докажат фалшивите си тези. В тази връзка, естествено, всичко е възможно. От една страна, опитът за отстраняване на акционерите от страна на БНБ с твърдението, че нямат правен интерес, рязко нарушава базисни правни и икономически принципи. От друга страна, илюстрира недодяланото, болно въображение на креативната лаборатория „Берлин-Авиора“. За мене категорично подобно потъпкване на права на акционерите не може да не бъде отразено в мониторинговия доклад за България на Европейската комисия. В случай че българският съд наруши закона, аз и международните акционери в КТБ имаме готовност да отнесем въпроса в Европейския съд в Люксембург“, заявява Цветан Василев.

Той коментира още, че ако активите на КТБ  ще се продават по начина, по който е замислено, със сигурност те няма да покрият недостига в банката. „Това е философията на методологията, неслучайно избрана от БНБ – да се обезценят нарочно стратегически активи на КТБ, за да могат не само да не удовлетворят кредиторите, а да имат възможност да ги продадат на безценица на посочени от кукловодите на атаката срещу КТБ лица и фирми“, заявява Цветанов.

„Колеги от КТБ ме уведомиха, че са им давани инструкции устно в разрез с вътрешните правилници на банката, за да няма следи от кого са дошли те, че са изнасяни многобройни документи и предмети без приемо-предавателни протоколи, за да не се знае къде са и дали въобще са били налице и че неправомерно са освобождавани служители, а други са заплашвани. Видимо за мнозина е, че последното нещо, което БНБ и нейните кадри са защитавали през периода на специален надзор, са интересите на КТБ в тяхната целокупност – на вложителите, акционерите и обществото“, казва още Василев.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране