17.03.2023 | 10:41
Вътрешният министър: Гешев няма как да е жертва
Ако има завладяна държава, то МВР не е част от нея, обяви още Иван Демерджиев

Главният прокурор не може да е жертва, той има всички лостове да реагира, ако има някакви заплахи, има всички инструменти да защити и себе си, държавата и правовия ред. Това обяви вътрешният министър Иван Демерджиев пред Нова тв. С тези думи той коментира пресконференцията на Иван Гешев в четвъртък, който чрез записи от разговори, намерени на флашки и чрез четене на бележки се опита да се представи за жертва на мафията, олигарси и руското зловредно влияние,

„Не съм участник в този филм или сериал. Разбрах за операцията на ДАНС и прокуратурата на финала, когато беше поискана помощ. Това не е наша разработка. Не мога да преценя дали това е абсолютно коректно”.  „Ако има завладяна държава, МВР не е част от нея”, каза Демерджиев.

Той коментира изнесените данни вчера от прокуратурата, че има заплашвани прокурори и съдии и заговор срещу главния прокурор. „Това, което има като информация при нас, не е достатъчно, за да кажа дали има такъв тип организация. Ако се говори, че има завладяна държава, МВР не е част от нея. МВР не е завладяно. Няма влияние върху МВР, което да ни пречи да изпълняваме функциите си. Не мога да си представя как някой може да завладее прокуратурата. Ако има такива хора, които са се обединили, за да дескридитират магистрати, задача на ДАНС и прокуратурата е да изобличат тези хора и да внесат обвинителния акт в съда”, каза Демерджиев.

Според него „се драматизира излишно”. „Представете си как аз като вътрешен министър идвам и ви казвам колко съм заплашен. Това няма да се случи. Ако имам данни, ще работя с тях. Аз имам инструменти. Главният прокурор има още повече инструменти. Той е длъжен, ако има такива данни, да защити себе си и магистрати, които са застрашени. Проблемът е, че на МВР се дава задача да охраняват хора, които се смятат за застрашени. Тази бройка набъбна твърде много. Не винаги прецизно се определят тези хора. А нашите ресурси са ограничени. Понякога охраняваме денонощно хора от контингент”, каза Демерджиев. „Мелодрама е по моя преценка”, заключи Демерджиев като коментар за изнесеното на брифинга на прокуратурата.

Относно лице с прякора Къро, за когото прокуратурата твърди, че вероятно е на въпросните аудио записи, Демерджиев каза: „Този човек е част от криминалния контингент, който наблюдаваме внимателно. Преди 2-3 месеца поставих задачи на всеки един областен директор да отдели такъв криминален контингент, който най-съществено влияе на криминогенната обстановка в страната. Този човек попада сред такъв контингент”, каза Демерджиев.

Запитан дали въпросният човек има връзка с „частната граница” и „Капитан Андреево”, Демерджиев каза: „Има данни тези дружества да са свързани, но не само с това лице, а и с други лица от криминалния контингент”, потвърди вътрешният министър.

„В крайна сметка трябва да съберем доказателства, ако смятаме, че тези хора вършат престъпления. Когато говорим за дейността там, не говорим за същинска престъпна дейност. Говорим за случай, в който държавата назад във времето е предоставила определени дейности на едно частно дружество, зад което стоят такива хора”, продължи Демерджиев.

Относно строителството на пътищата, ареста на Велико Желев и намеците на Демерджиев към прокуратурата, че трябва да се погледне към 46 милиона, които ги няма, вътрешният министър коментира: „Всички материали, които касаят тези 46 милиона, са аналогични на предходния случай, по който има 9 обвиняеми. Слава Богу тези 9 обвиняеми вече не са онези социално слабите, които преди гледахме по телевизията и те не знаеха кое дружество представляват. Тези 46 милиона са в същата ситуация. Декември са предадени материалите на прокуратурата. Действия до днес не са ми известни да са извършени. Причината защо няма действия, да обясни прокуратурата”, каза Демерджиев.

Вътрешният министър потвърди, че служителят на Велико Желев е бит. „Къде, кога, при какви обстоятелства и от кого точно е предмет на производство, което тече в момента. Няма никакво съмнение, че този човек е бит”, каза вътрешният министър.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране