25.11.2022 | 11:14
Възможна ли е коалиция на ГЕРБ с БСП и ДПС?
Ще ни управлява правителство на малцинството

Коалиция ГЕРБ-БСП-ДПС е напълно реалистична, но партията на Бойко Борисов не иска да е в тази „политическа компания“, защото това е непрестижно от гледна точка на избирателите ѝ и международните партньори. Освен това в тези времена на задлъжнялост на бюджета, за никоя партия не е изгодно да поеме властта. Това каза в „Денят започва“ по БНТ социологът Андрей Райчев.

Затова той допуска, че има шанс правителство на малцинството с мандата на „Продължаваме промяната“, но зависи кой ще бъде номинираният за премиер.

Колегата му доц. Стойчо Стойчев пък сподели, че не е оптимист за съставянето на правителство.

„Не сме по-близо до кабинет, не сме и били по-далеч някога. Оттук нататък както президента, така и партиите гледат да отложат изборите, за да не се паднат през януари и февруари. Тогава хората са най-бесни на политиците, защото имат най-високите сметки и са изхарчили парите си по празниците. Така че януари и февруари са лоши месеци за избори от гледна точка на политиците“, заяви той.

Андрей Райчев и доц. Стойчо Стойчев са единодушни, че легитимацията на ГЕРБ минава през партньорство с „Демократична България“.

„Никакъв проблем няма да направят правителство още утре. Имат над 130 гласа. Обаче не искат, защото не е добре за ГЕРБерите. За тази партия задачата е не да се върне на власт, а да излезе от изолация. Лесно е да се съюзят. Хартиената бюлетина го показа. Договарят се и Нинова става вицепремиер, ДПС ще има някакви министри и ГЕРБ ще управлява“, заяви Райчев.

„Не искат, защото България не е вече богата страна. Това е не защото някой нещо открадна, защото са изхарчени парите. Вдигнати са пенсиите на невъзможно ниво, както и бюджетните заплати. България е на минус 20 млрд. лева“, подчерта той.

„Вие искате ли да управлявате едно семейство, на което трябва да кажете „разорени сме“? Поради тази причина на никого сега не му се ходи там. Всички ги е страх обаче от ефекта „Слави Трифонов“ – канят те при младоженката, а ти отговаряш „не искам“ и като кажеш втори път „не ща“, ти заявяват, че не ставаш за тази работа“, коментира социологът.

„Тоест политиците не могат да показват импотентност. Поради тази причина политиците казват, че много искат, но няма да стане“, добави той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране