20.04.2021 | 18:52
Възможно е ваксината на Янсен да предизвиква тромбози
ЕМА ще промени листовките на ваксината и ще допълни предупрежденията за странични ефекти

Възможно е да има връзка между поставянето на ваксината на „Джонсън и Джонсън“ и образуването на тромбози, съобщиха на брифинг представители на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Становището на ЕМА идва на фона на спирането на приложението на ваксината в САЩ след шест случая на образуване на тромбози и последвалото решение на „Янсен“ да отложи доставките за ЕС.

„Може да има връзка между поставянето на ваксината на „Янсен“ и образуването на тромби, но тези случаи са много редки“, заяви председателят на проверяващата комисия д-р Сабине Щраус. Тя съобщи още, че ЕМА ще промени листовките на ваксината и ще допълни предупрежденията за странични ефекти.

Щраус допълни, че такива странични ефекти се наблюдават при жени между 30 и 60 г. в първите две-три седмици след имунизацията.

„Беше съобщено за 9 случая на кръвни съсиреци в САЩ досега. В ЕС не се съобщава за никакви случаи“, заяви ръководителят на ЕМА Емер Кук.

Тя допълни, че разследването на ЕМА за връзката между ваксините и образуването на тромбози ще продължи.

В САЩ прилагането на ваксината беше спряно заради няколко случая на тромбози след поставяне на ваксината на „Янсен“. Употребата ѝ в Щатите е спряна от миналата седмица по препоръка на здравните власти. До петък се очаква становище на американския регулатор за безопасността на ваксината.

Гърция, където вече са доставени ваксини на „Джонсън и Джонсън“, вчера също реши да отложи началото на прилагането на препарата заради случаи на кръвни съсиреци.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране