03.01.2023 | 14:55
Вече е ясно кой уби Ботев – Максим Генчев
Филмът за Христо Ботев: Вече знаем къде е погребан поетът - вчера по БНТ

На 2 януари от 20.30 БНТ излъчи филма на Максим Генчев „Ботев“.

Генчев е режисьор, завършил ВИТИЗ (сега НАТФИЗ) в класа на Крикор Азарян. Въпреки работата си в редица български театри Генчев влезе в общественото полезрение с филма „Дякон Левски“ от 2015 г. и с реакцията срещу критиците на патриотичната продукция.

Особено запомнящ се момент във филма за Левски беше, когато заптиетата водеха Дякона с каруца към бесилото и едно от тях му каза: “Ако не издържиш до там, дерета по пътя много”, след което тогава дякон Игнатий (в ролята Веселин Плачков) му отвърна “Да ти **** майката“!.

Псуващият Левски озадачи публиката, а негативните реакции Генчев тогава коментира така: „Дреме ми, че не са ми харесали филма! Народът го гледа и го харесва, всичко е шест.“

7 години по-късно режисьорът е готов и с друг свой прочит на национален герой – поета и революционер Христо Ботев.

Премиерата на филма за Ботев се състоя още на 3 март 2022 г., но едва снощи получи широк отзвук, след като беше излъчен по БНТ. Сценарият му е написан от Генчев и Десислава Ковачева и е по мотиви от романа „Опит за биография на Христо Ботев“ от Захари Стоянов.

Филмът вече е прожектиран в Германия и в Италия, където беше представен пред българската общност от кмета на Калофер Румен Стоянов, който е патрон на лентата и участва в него. Лятото е имало премиера и в Лондон.

През декември миналата година Генчев заплаши, че ще съди служебния министър на културата Велислав Минеков, тъй като последният „го е пратил за зелен хайвер“. Причината: служебният министър е отказал на режисьора средства за прожекционна техника, необходима за да се излъчва филма за Ботев в малките населени места.

От март досега „Ботев“ е прожектиран нееднократно пред детска публика. Още през април – на ученици в Плевен. През декември филмът бе излъчен в подкрепа на децата от наводнените през лятото карловски села. Част от билетите се купуват от „родолюбиви българи“ – бизнесмени, научаваме от Фейсбук страницата на продукцията.

Според Генчев „Ботев“ е най-добрият му филм.

Снощната прожекция на обществената телевизия раздели мненията по оста колко точно е лош филмът и трябва ли да се съди строго, след като няма държавно финансиране.

Мартин Маринов пише:

„ПОРЕДНИЯТ УДАР НА МАКСИМ ГЕНЧЕВ,

/Комикът споделя, че има още мечти…/

Колосът на българското революционно кино, Максим Генчев, показа тази вечер по БНТ последната си комедия с елементи на фентъзи – Ботев. След окарикатуряването на Васил Левски в предишното му скечово изцепване, реда си дочака и Ботев – другия нещастен герой на нашия Фелини.

До средата на „творбата“ се канех да пиша сериозно за филма, но освен че е невъзможно, е и абсолютно излишно. Само ще отбележа, че попаднали в ръчичките на този зловещ шегаджия, загазиха не само Ботев и Левски, но и Захари Стоянов, по чийто „Записки…“ уж били правени филмите.

За хора, незапознати с нашата история и участието на най-големите ни националреволюционери в нея, и двата филма ще бъдат фейлетонни, комедийни фарсове, фриволно интерпретиращи налудничавите прищевки на Генчев. За хората, които познават обаче историята ни, това е просто гавра и позорен срам.“

***

„Гледах филма на Максим Генчев за Ботев. Не ми хареса. За пореден път си зададох въпроса защо, когато се пише или снима за българското освободително движение, героите задължително трябва да бъдат простовати, екзалтирани, крещящи, псуващи, неспособни да изразят обикновени човешки чувства? Откривам и в този филм схематизъм, театралничене, неестественост, неубедителност, позьорство и някакво дълбоко неуважение към личността на Ботев. Това е личното ми мнение и не ангажирам никого с него.

Обратно на споделеното до момента, ще призная, че бях възхитен от начина, по който в София беше отбелязана годишнината от рождението на Алеко Константинов.

Видях естествено желание за общност, без парадност, без фанфари, без излишни декларации и празнодумия. Просто част от интелектуалния елит се беше събрал пред паметника на Щастливеца, за да го почете смирено и по човешки. Не е ли именно това меката сила на истинския патриотизъм?“, написа Петър Краевски.

„Вече е ясно кой уби Ботев – Максим Генчев.“, беше коментарът на журналистката Веселина Седларска.

***

“По БНТ1 дават някаква българска комедия, наречена “Ботев“. Много е забавно. Мисля, че е продукция на ч-ще “Булгарче” от село Максимово.”, Любомир Бенковски Бенджи.

***

“Успях да изгледам “Ботев“… Определям го като първото си предизвикателство за 2023!”, каза Светлин Велинов.

***

„Абоминацията “Ботев” на Максим Генчев върви по БНТ1 и да – толкова лошо е, колкото може да си представите!“, Джефри Лебовски от „Операция кино“.

„От Нова година съм решил да съм по-позитивен и да намирам нещо хубаво навсякъде. Затова държа да отбележа, че актьорът в ролята на Ботев има страхотна брада.“, пошегува се водещият от Дарик радио Драгомир Симеонов.

***

„Ботев“ е срам. Позор за българското кино. Гротеска. Водевил. Толкова е зле, че ти се иска да „гушнеш“ режисьора, а той да си поплаче на рамото ти. Ама аз няма да го „гушна“. Аре.“, Мариан Бозуков.

***

„Кариерата на Максим Генчев едва започва.

БНТ показа филма „Ботев“, за което предполагам трябва да благодарим на Емил Кошлуков и ОС на БНТ. И веднага социалните мрежи закипяха възмутено. Все едно някои е очаквал нещо друго от Максим Генчев. Това обаче е само началото.

След като се разправи с Левски и Ботев, МГ ще е луд, ако не посегне и на Хаджи Димитър („Жив е той, жив е“), Бенковски („Хвърковатия войвода“,) „Кой уши байряка“ (с главна роля като за президентска дъщеря) и разбира се за Баташкото клане („Песен за огън и кръв“). Стамболов може и да го пропусне, заради лошата му репутация сред приятелите на Русия. Но пък току-виж направил и филм (слашър) по народната песен за Балканджи Йово и хубавата Яна.

Още преди да приключил с турското робство, може да се върне и към по-стари времена. МГ вече работи по „1349“ (с Дарина Р. Радева в една от главните роли), съобщи „Площад Славейков“.

Мисля, че можем да очакваме дълга епична поредица: Аспарух („Бащата на нацията“), Тервел („Спасителят на Европа“), Крум („Чашата на хана”), Самуил („Българският цар“), Симеон („На три морета“)… и така чак до Румен Радев („Миротворецът“). Защо пък не?“, написа дългогодишният журналист с ресор „Кино и култура“ Емил Георгиев (Emil L. Georgiev).

„Днес живеем в свободна държава и всеки според интелекта, таланта и амбицията си има възможност да твори какво си пожелае.

Проблемът е, когато бездарието вземе връх и започва да се припознава и толерира на високо институционално ниво в лицето на държавната власт или обществените медии (като БНТ). Така постепенно и неусетно се превръща в норма и пример.

Критиката има своя вина, но тя през годините остана без съпротивителни сили следствие на нейното перманентно сатанизиране именно от посредствени автори и маргинализиране от медиите за сметка на ПР и лайфстайл ревюта.

Единствения изход е всекидневно да се противопоставяме на набезите на тази посредственост и да не мълчим, а ясно да изразяваме позиция – лична, творческа, критическа.

Чест прави на Hristo Hristozov, че не програмира филма „Ботев“ в Дом на киното / Dom na kinoto. Както и Кино „Влайкова“ – официална страница. Така се възпитава вкус и създава имидж на кино.

П.П.: По времето на социалистическа България, важните исторически, поръчкови и пропагандни филми ги възлагаха на талантливи автори. #КОЙ знае защо.“, Деян Статулов

„Бедний ми, бедний Ботев, добре че те целнаха овреме, та не се наложи да гледаш филма за теб, който Максим Генчев и компания сътвориха по повод твоята годишнина.

Не просто слаб, а тотално некадърен филм за Ботев: схематизъм, театралничене, неестественост, неубедителност, позьорство и някакво дълбоко неуважение към личността на Ботев. Явно само с пари, претенции и елементарно хайляшко, гръмогласно, тъпо патриотарство не става.

Та се присетих за една рецензия за друг български филм на историческа тематика, която като удобна ръкавица пасва и за това, което гледахме снощи по бенетето. „Положението е арт… В най-общ план: никой не може да играе.

Никой от участниците, мисля, никога не е чувал за нещо, наречено актьорска игра. Или както се казва в един стар виц, вероятно братът на някой от участниците някога е виждал актьор да играе, но връзката е до там. Исках да видя един от великите мъже на България.

Вместо това видях нещо, което ме накара да стисна очи и да си поискам от все сърце: Никой повече да не пипа нищо. Никой да не прави филм за никого в България. Никога.

Ако иска, да направи филм за себе си. Може пък да има някой желание да го гледа.

Но просто оставете хората да почиват в мир. Забравени, незабравими. Нека живеят във фантазиите, книгите и историята.

Просто оставете ги на мира. Оставете ги, правете порно. Ама и това не можете.“, Данаил П. Парнаров.

***

„Не гледам често БГ телевизия, но когато гледам, попадам на постановка, посветена на Ботев, изиграна от любителската театрална трупа на читалището в с. Долно Нанагорнище и заснета от прекъснал студент, специалност филмово операторско майсторство в НАТФИЗ.“, Ben Jammin Kovski.

***

„Убиха го. Тази вечер убиха Ботев за втори път! Не познавам Максим Генчев. Може да е човек с добра репутация в това, което прави, но аз съм отвратен!“

***

„Във филма Ботев беше на около 40 години и говореше изключително с цитати от своите статии и стихотворения. “

Ето и официалния синопсис на филма, в случай че коментарите дотук не са ви убедили да го гледате:

Игралният филм „Ботев“ проследява събитията от 1876 г.

След пет робски столетия българите са изправени пред съдбоносен избор – свобода или смърт. Шепа млади революционери се събират на свободна румънска земя и съставят план за освобождението на поробена България чрез въстание, подготвено от вътрешните комитети и подпомогнато от емиграцията. Христо Ботев – поет, вестникар и учител, захвърля перото и повежда двеста юнаци на помощ на своите въстанали братя.

В главните роли зрителите ще видят актьорите Деян Жеков, Ники Илиев, Неда Спасова, Матей Генчев. Режисьор на филма „Ботев“ е Максим Генчев, сценаристи са Максим Генчев и Десислава Ковачева, оператор е Христо Генков, художник е Димитър Воденичаров, композитор е Добромир Кисьов. Продуцент на лентата е Десислава Ковачева и „Дема филм“, а копродуцент – Българската национална телевизия.

БНТ е най-големият продуцент на телевизионно кино в България, а филмът „Ботев“ е част филмопроизводството на обществената телевизия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране