11.04.2015 | 1:11
Велика събота е най-благословеният седми ден
Църквата възпоменава телесното погребение на Исус Христос и слизането му в ада

На Велика събота църквата възпоменава телесното погребение на Исус Христос и слизането му в ада. По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили го в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалеч от Голгота. На погребението на Исус присъствала Мария Магдалина, майка на Яков и Йосиф.

Първосвещениците и фарисеите знаели, че Исус Христос е предрекъл възкресението си. Не вярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би апостолите да откраднат тялото му, измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали.

Църквата прославя Велика събота като „най-благословения седми ден“. Защото това е денят, когато словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете. Положен вече в гроба, духът на Исус е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново за нас райските двери. Това ще се случи на другия ден – неделята, наречена с най-краткото име – Великден.

Страстната седмица е най-дългата седмица в годината, наситена с много тъга и покъртителни изживявания. Защото страст означава страдание. А страданията Христови са прелюдия към вечния живот. На Велика събота около 20.00 ч. Благодатният огън ще бъде донесен в България от наша църковно-държавна делегация, водена от Ловчанския митрополит Гавриил, съобщиха от пресцентъра на Светия синод. Делегацията ще бъде посрещната на Летище София, където духовници от епархиите в страната ще вземат частица от огъня и ще го занесат на вечерното богослужение за Великден. Благодатният огън ще бъде пренесен и в параклиса на Синодалната палата в София.

От 23.15 ч. Негово светейшество патриарх Неофит ще оглави празничното богослужение за Възкресение Христово в храм-паметника „Св. Александър Невски“. Последните съботни песнопения се сливат с неделните и свършват при звуците на тържественото „Христос воскресе!“

На този ден жените посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите. В събота се месят и пекат козунаците за Великден. Днес е и последният според канона възможен ден да боядисате яйцата, ако не сте успели да направите това на Велики четвъртък…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране