11.08.2024 | 11:25
Великобритания задължи лекарите да питат и мъжете дали са бременни
Болничният персонал трябва да включва във въпросите за бременност транссексуални, небинарни и интерсексуални пациенти, като не прави предположения за пола на хората

Рентгенолозите във Великобритания са били инструктирани да питат и мъжете дали са бременни, преди да извършат изследване със скенер, съобщи The Telegraph.

Рентгенолозите в множество болници са уведомени, че трябва да проверят дали всички пациенти на възраст от 12 до 55 години са бременни, независимо от пола им, като част от „насоките за приобщаване“.

Ръководството е написано след инцидент, при който пациент, идентифициращ се като транс мъж, не знаел за бременността си и е подложен на компютърна томография. Според инструкцията болничният персонал трябва да включва във въпросите за бременност транссексуални, небинарни и интерсексуални пациенти, като не прави предположения за пола на хората.

Радиацията от рентген, КТ и ядрено-магнитен резонанс, както и лечението на рак, могат да бъдат опасни за неродените бебета, но изискванията, предназначени да бъдат „приобщаващи“, са причинили объркване и гняв сред пациентите и представляват риск за тяхната безопасност, според персонала на британските здравни заведения.

Рентгенолозите казаха, че в резултат на новите мерки мъжете са започнали да напускат прегледи, а жените да се разплакват заради „инвазивни“ въпроси за плодовитостта. Те казват, че пациентите са помолени да попълнят формуляри за бременност, посочващи техния пол при раждането, предпочитано име и местоимения и да четат обяснения за хора, които са родени с вариации в половите белези.

Активисти във Великобритания заявиха, че практиката е „унизителна“ за пациентите и призоваха здравните власти да се „върнат към здравия разум“.

Рентгенолог твърди, че мъж на двуседмична спешна пътека за рак „бил толкова раздразнен от въпросите във формуляра, че крещял, напуснал отделението и не му било направено изследване със скенер“.

„Има ненужен риск за тези пациенти, ако се раздразнят толкова и не се подложат на скенер“, коментира лекарят пред британския вестник.

При друг случай, пациент, който се нуждае от ежедневно сканиране в продължение на една седмица след операция на хранопровода, е имал „чувство на съмнение“, като го питат ежедневно дали е мъж в отделението по радиология.

Жените са оставени в сълзи от въпроси за плодовитостта си, включително необходимостта да обяснят защо не могат да бъдат бременни, докато пациенти от всякакъв произход са били обидени или смутени от предположението, че полът им не е очевиден, казват служителите.

„Имали сме жени, които са имали ужасни спонтанни аборти, извънматочна бременност и им напомняме за тази травма“, казва друг лекар пред изданието. „Вместо просто да питат „има ли някакъв шанс да забременеете?“ и те да изберат да кажат „не“, сега те трябва да кажат: „Имах две извънматочни бременности и вече нямам яйчници“ и след това го записваме.“

Медиците също така смятат, че формулярите „индоктринират“ децата, като питат пациентите под 18 години за предпочитаните от тях имена и местоимения, като родителите са „бесни“ от това.

Ръководството казва на персонала: „Пациентът винаги трябва да бъде питан: „Какви местоимения бихте искали да използвам за вас?“ и „Как бихте искали да се обръщаме към вас?“.

Въпросите съставляват част от „приобщаващите насоки за състоянието на бременността за йонизиращо лъчение“, които са разработени от Общността на рентгенолозите. В тях се твърди, че делът на възрастните британци, които „се идентифицират като транс или небинарни, достига 4,5 процента“, въпреки че данните от преброяването на Службата за национална статистика ги определят на 0,5 процента. В насоките се казва, че 1,7% от хората са интерсексуални, състояние, с което беше описан случаят с олимпийските златни медалисти в женския бокс Иман Хелиф и Лин Ю-тин, които според тест на Международната боксова асоциация имат XY хромозоми.

Д-р Луиз Ървайн, общопрактикуващ лекар във Великобритания, коментира: „Трябва да е възможно медицинските досиета да записват точно пола, както и предпочитания от пациента начин на обръщение, местоимения и т.н. Като се има предвид, че е невъзможно някой от мъжкия пол да забременее, няма нужда да питате мъжете дали могат да са бременни и по този начин да избегнете много голямо неудобство и разстройство. Ако някой се идентифицира като трансджендър или небинарен и досиетата му показват, че е биологично жена, тогава може да бъде попитан с уважение за възможността за бременност. Предложените насоки за рентгенография мътят водата, като включват така наречените интерсексуални състояния.“

Фиона Маканена, директор в благотворителната организация за човешки права Sex Matters, каза пред The Telegraph: „Политиката за приобщаване на Обществото на рентгенолозите е сред най-лошите примери за професионални организации, които губят сетивата си, като дават приоритет на идеологията пред биологичните факти.

„Поставянето на здравния персонал и пациентите от мъжки пол през този унизителен фарс, с приобщаващи форми за бременност, въпроси за вероятността от бременност и запитвания за техните местоимения, е едновременно неуместно и шокираща загуба на време. Тръстовете на NHS (здравните власти на Великобритания), които са приели тази политика в своите рентгенографски звена, трябва незабавно да я отменят и да се върнат към здравия разум и реалността.“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране