18.06.2022 | 11:05
Велислав Минеков: Корупцията победи. Рухна мечтата ми за нормална държава
Вместо тя да бъде изхвърлена от парламента, съществува прекрасно
Виждате, че корупцията победи. Вместо тя да бъде изхвърлена от парламента, съществува прекрасно. Виждам пълна разруха за моите мечти за нормална държава без корупция и със свободни медии. Нищо повече от това. Много съм натъжен, че това не прилича на протестите през 2020 г. Тогава протестите започнаха лавинообразно. Надявам се да заприлича.

Това заяви пред ФрогНюз бившият служебен министър на културата проф. Велислав Минеков, който бе и един от лидерите на протестите срещу правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ, корупцията и главния прокурор Иван Гешев.

Ето и цялото интервю:

Проф. Минеков, какво виждате в събитията, случили се през последната седмица, когато от “Има такъв народ” обявиха, че се изтеглят от коалицията? 

Виждам пълна разруха за моите мечти за нормална държава без корупция и със свободни медии. Нищо повече от това.

Защо? 

Виждате, че корупцията победи. Вместо тя да бъде изхвърлена от парламента, съществува прекрасно. Надеждата им е да оцелеят през следващите години и ние да забравим за техните престъпления, откраднати милиони… Това получава помощ и от главния прокурор Иван Гешев. Със сигурност ще оцелеят. Но дали ще забравим – това е друг въпрос. Мисля, че е нужна справедливост.

Очаквано ли беше да се вземе подобно решение – с мнозинство да бъде отстранен председателя на парламента Никола Минчев и това репетиция за вота на недоверие идната седмица ли беше? 

За мен беше очаквано, но не съм го споделял. Но мисля, че знам, че те бяха заплашени. То е отдавна и няма изненада в това, което се случва. Даже през януари говорих с един Ваш колега и казах, че очаквам правителството да се задържи до месец май. Оказах се прав, за съжаление.

На какво стъпваха Вашите прогнози тогава? 

Върху това, че някои от министрите ще започнат антикорупционен процес, след което ще се замълчи. Ще се замълчи и вторият път. Третият път, в който посегнат на нещо, което е твърде чувствително, голямо като размери, твърде значимо за държавата, коалицията ще се срути.

Какво визирате в момента – “Капитан Андреево”, Северна Македония…? 

Всичко, което споменахте. Както и допълнителни фактори като министри, които не разбират къде са попаднали, но целта им е да насочат по някакъв начин средства към себе си, партията си. Това и нищо повече от това.

Избухнаха едни протести в подкрепа на Никола Минчев и правителството. Вярно, с малко обратен знак, но напомниха на протестите през 2020 г., когато вие бяхте един от запалителите на искрата. Какво изпитахте вчера? 

Много съм натъжен, че това не прилича на протестите през 2020 г. Надявам се да заприлича. Тогава протестите започнаха лавинообразно. Само първият ден за моя изненада се събраха над 10 хил. души и постепенно се увеличаваха всеки ден, докато достигнаха до огромното число от над 150 хил. души.

Недоверчив съм към протестите. Това е много трудна организация. Трябва да има лидери на тези протести и те трябва да заложат главите си, да знаят какво се случва, да управляват този процес. Това е работа от сутрин до вечер – там се спи, там се живее. Дано да има и такива куражлии.

А мислите ли, че има такива куражлии или протестната енергия ще изчезне? 

Нека се случи. Протестът е гражданско явление – значи, че има мислещи, че има хора, които желаят да имат нормално бъдеще. Но се съмнявам, че ще се получат добре тези протести.

Какво виждате в реакцията на Костадин Костадинов, който нарече протестиращите вчера “платени от чужди посолства”, а днес – фашисти. 

Това са глупости. Протестите 2020 г. бяха плащани от кого ли не, ако си спомняте – от Путин, от Божков, от Цветан Василев и кой ли не враг на държавността. Нищо от това не беше истина. Такива обвинения ще има. Американското посолство не плаща протести. Това са страшни глупости. Не вярвам да има и средства, които да дойдат от руската държава и тя да плаща каквото и да било. Там приключихме – и с отношенията, и с подкупването на политиците, и с рублите, и с копейките дори.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране