10.04.2021 | 21:29
Венелин Петков и Гена Трайкова зарязват журналистиката
Уволненият от шефския си пост в Би Ти Ви Венелин Петков заряза журналистиката и се отдаде на преподавателска дейност

В началото на тази година младият татко се преквалифицира на даскал в скъпо частно училище, където изнася лекции пред хлапетата за професионалния си път. Петков споделя с учениците от втори до пети клас, че преди да замине да следва в САЩ журналистика в престижния Университет „Колумбия“ в Мисури и да кара стаж в Си Ен Ен, работи като преводач, учител и дори разносвач на краставици.

Но когато късметът го отвежда до международния отдел в БТА, разбира, че единственото, с което иска да се занимава, е журналистиката. Той разказа и за документалните си филми за Афганистан, заради които пътува пет пъти до размирната държава. При едно от пътуванията си в селце среща мъж, насадил българска маслодайна роза вместо широко разпространения там мак за производство на опиати. Венелин споделя пред приятели, че новата му работа на лектор много му харесва, не е така напрегната като тази в нюзрума на Би Ти Ви и той смята да продължи да изнася уроците си и пред други деца от частни школа, за които вече е получил покани. Само чака да отворят врати училищата след локдауна. А и така има достатъчно време да обръща внимание на жена си Николета Маданска и малкия им син Йоан. Младите родители всеки ден се отдават на дълги разходки и преходи в планината, защото живеят в баровска къща в Бистрица, пише Галерия.

Докато беше шеф в телевизията, той бранеше личния си живот и успя да запази връзката си със спортната журналистка далеч от светлините на прожекторите, като двамата признаха, че са двойка, едва когато на бял свят се появи бебето. Сега Венелин се конкурира по активност в социалните мрежи с родните плеймейтки и постоянно бълва снимки от семейната си идилия със сина си и кучето, както и пейзажи от гората край Бистрица. Разбира се, журналистът се хвали и с новите си професионални занимания, като наскоро влезе и в ролята на водещ на голям международен форум за иновации Innovation Explorer, пряко повлиян от темите за пандемията и рецесията.

Бившата му възлюбена Гена Трайкова, която напусна поста главен редактор на новините в Би Ти Ви в знак на солидарност с него, също става преподавател, но във висше учебно заведение. Гена се пробва за същата позиция в конкурентната Нова телевизия, но не беше одобрена и нейното място зае Илия Дафов, който прекарва последните 13 години в сутрешния блок на медията. Затова и журналистката се преориентира професионално и от есента ще започне да изнася лекции на студентите по журналистика в УНСС. Идея за това й дала близката й приятелка Ани Цолова, която също е преподавател, но в Нов български университет, за което, както се говори, получава два бона.

Целият професионален път на Трайкова досега минава в Би Ти Ви. Започва в новосъздадената тогава телевизия преди 21 години, веднага щом завършва журналистика в Софийския университет. Първо е репортер, а след това става първата водеща на централната емисия заедно с Венелин Петков, с когото се превръща в една от най-обичаните телевизионни двойки. Гена си спомня, че първата емисия започва със серия от гафове. Началото е трудно, а проблемите остават скрити за зрителите. „В нюзрума нямаше ток, нямаше осветление, нямаше нищо. След това постепенно започнаха да пристигат тирове с техника, декорите и два месеца по-късно стартирахме. Технически обаче не бяхме готови. Първата емисия беше буквално гаф след гаф, а всеки един от нас изживяваше тези моменти драматично. Имаше и разплакани. Въпреки това аудиторията прояви доверие към нас, което успяхме да оправдаем“, признава Трайкова.

Двамата с Петков остават до малките часове в студиото заради т.нар. нощ на белия автобус – вечерта през лятото на 2013 година, когато депутатите от 42-рото народно събрание са блокирани в парламента от хиляди протестиращи. Извънредната ситуация превръща подредената емисия на Би Ти Ви в жив импровизиран ефир до след полунощ, в който се осъществява и първата скайп връзка в новинарска емисия у нас.

Пред камерите двойката преживява и немалко смешни ситуации. Една от емисиите стартира в американски стил – с глас зад кадър, съобщаващ имената на водещите: „Започват новините с Мариана Векилска и Ирина Костадинова“. Пред камерите обаче са Гена и Венелин, който свъсено поклаща глава, явно несъгласен с чутото. От тандем на екрана те се превръщат в любовна двойка. Бурната им седемгодишна афера без малко да прерасне в брак, но се разпада по неясни причини. Двамата обаче запазват близки отношения и вместо да градят семейство, започват да си помагат в кариерното израстване. Веднага, щом слизат от екран като водещи на централната емисия през 2014 година, Венелин става шеф на дирекция „Новини, актуални предавания и спорт“ и превръща бившата си приятелка в своя дясна ръка, като я назначава за главен редактор на новините.

По признания на работещи в медията, през последните седем години именно от дуета е зависело всичко в телевизията – от това кой да се появява в предаванията, през въпросите към гостите, та чак до подредбата на новините и политическите послания. Е, приятелството им продължава и до днес и никак не е случайно че сега и двамата тръгват по един и същ професионален път.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране