04.06.2015 | 15:02
Веригата е в нормативните уредби и ръчното събиране на приходи
Мануалната терапия на Менда Стоянова

Димитър Цонев: …Чухте ме какво казах в началото. Този парадокс – 11% безработица и в същото време огромен недостиг на работна сила в държавата, естествено малко по-квалифицирана.

Менда Стоянова, ГЕРБ: Този парадокс е вече от няколко години и той се засилва за съжаление. Аз имам много срещи с представители на бизнеса – от моя регион Пловдив, откъдето съм депутат, от София, от браншови организации и навсякъде се поставя този въпрос – липсата на квалифицирани работници.

…Първо има една част от безработните или от младите хора, които нямат необходимата квалификация. Но аз мисля, че това е единия проблем. Другият проблем е, че голяма част от тях, които имат тази квалификация или имат възможност да я придобият чрез курсове, обучения, които дори самите работодатели откриват, за да могат да си наберат квалифицирани работници, те не желаят да работят такива професии. Знаете ли, тази българска приказка – “учи мама, да не работиш”, за съжаление продължава да дава своите резултати и до днес.

ДЦ: Добре, но това е един проблем, който вие като управляващи в момента, пък и следващите управляващи трябва да решавате. Тук многократно се е изказвало мнението, че трябва да се засили връзката между бизнес и между обучението, и самият бизнес да инвестира в образованието и квалификация, за да си взима кадри, от които има нужда.

МС: Има готовност бизнесът да инвестира в такова нещо.

ДЦ: Къде се къса веригата?

МС: Веригата е малко и в нормативните документи, и в Министерство на образованието. Трябва много бързо да се направят наредбите, ако е необходимо и промени в закона, които да дадат тази възможност за така нареченото дуално обучение, когато още от 15-16 години младежите ще могат и да работят, и да учат. Защото, работейки, те получават своята квалификация, и да получават пари за това, което ще ги стимулира да работят в крайна сметка. (…)

ДЦ: Преизпълнението на приходите в бюджета според вас от къде дойде? Това вече не е от спокойствие толкова. Тук нещо друго, някакъв друг фактор играе.

МС: Има и други фактори, разбира се. Първо искам да кажа, че половината от тези приходи са възстановени от Европейския съюз, плащания, които миналата година в края на годината…

ДЦ: Които ние сме платили?

МС: Да, ние в това студио с вас водихме разговор, че е необходима актуализация на бюджета, за да се осигурят средства да се разплатят тези проекти, за да могат да ни се върнат парите в рамките на програмния период.

ДЦ: И те сега си дойдоха?

МС: Естествено. Само, че ние не можем да очакваме, че тези пари, плюс, който е там, ще се запази до края на годината, тъй като те ще бъдат изразходвани отново за заплащане и финансиране на проектите, които трябва да се отчетат до края на годината, а това е срокът за отчитане.

ДЦ: Според вас няма ли да се намали все пак дефицитът за тази година? Очаквате ли?

МС: Да, но другата част от тези пари, това са над 500 милиона към момента, всъщност са преизпълнение на данъци и осигурителни вноски. Като две са основните пера, които дават най-голяма тежест. Това е преизпълнението на ДДС-то и преизпълнението на осигурителните вноски. И тук освен фактора стабилно управление, успокоителният фактор за бизнеса, потребление, износ, от там и увеличение на ръста на брутния вътрешен продукт, за мен основно място има и много сериозната работа на Агенция “Митници” и НАП.

ДЦ: И сега казвате “слава Богу, че не ги сляхме”. Нали така?

МС: Да, в смисъл, сливането така или иначе не можеше да бъде един еднократен акт. Той, ако се случи, ще се случи във времето…

ДЦ: Щеше да настъпи една бъркотия и може би нямаше да има сега тези резултати.

МС: Аз искам да кажа, че тези резултати на НАП и “Митници” всъщност се дължат и на това, че те от началото на годината са на ръчно управление.

(Спираме тук, за да си поемем дълбоко въздух. Понеже знаем чии крайници провеждат мануалния приходосбор.)

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране