14.05.2015 | 8:33
Виена шокира с гей светофари по улиците за Евровизия
Подменени са 120 устройства
Десетки светофари във Виена бяха сменени с нов модел, на който вместо традиционното човече, са показани две, при това от един пол, хванати за ръка и със сърчица над тях. Управата в австрийската столица е подменила 120 светофара за пешеходци като част от подготовката на града за домакинството му за Евровизия. Миналата година състезанието за най-добра песен на Европа спечели травеститът Кончита Вурст, съобщава Би Би Си.

Властите обясниха меко казано странното решение като знак към света за разкрепостеността на виенчани. Гей светофарите обаче разбуниха духовете. Тони Мадалик от крайно дясната партия „Свобода за Австрия“ нарече инициативата „политическа сексуална лудост“.Според него парите биха били похарчени по-добре за намаляване на бедността или за справяне с безработицата.

От кметството обаче обосноваха решението си за гей светофарите като опит да се подобри сигурността в града. Необичайните символи привличат вниманието на шофьорите и пешеходците, обясни говорител от департамента за градско осветление към кметството на Виена. Той се позова на милионите гей фенове на Евровизия, които са видели в победата на брадатата Кончита Вурст и песента й Rise like a Phoenix знак за реанимация към хомосексуалните общества пред света.

На конкурса за песен Евровизия 2015 ще участват представители на около 40 страни. Финалът ще се състои на 23 май. България няма да участва тази година.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране