07.10.2024 | 14:46
Виктор Бут се върна в търговията с оръжие
Той е сключил сделка за доставка на автомати за хутите, твърди изданието WSJ

Руснакът Виктор Бут, който се завърна в родината си преди две години в резултат на размяна на затворници между Москва и Вашингтон, е участвал в преговори с йеменските хуси за продажба на оръжие, пише The Wall Street Journal, като се позовава на служител на една от Европейските служби за сигурност и на няколко други анонимни източника.

През август 2024 г., според източници на WSJ, Бут се е срещнал в Москва с представители на йеменското движение, които са искали да договорят закупуване на автомати за 10 млн. долара. В резултат на това е сключена сделката: тя включва доставка на стрелково оръжие за Йемен, пише изданието.

В коментар за руските медии, Бут нарече статията на WSJ фалшива, заявявайки, че публикацията е политически пристрастна.

Според WSJ доставките на оръжие трябва да се извършват на няколко етапа. Първите две ще включват доставката на АК-74 и модернизирана версия на АК-47. Изданието пише, че първите пратки може да стигнат до йеменското пристанище Ходейда още през октомври.

Предприемачът Виктор Бут беше арестуван през 2008 г. в Тайланд по искане на САЩ. Той беше обвинен в незаконен трафик на оръжие и подкрепа на тероризма. През 2010 г. Бут беше екстрадиран в САЩ, а през 2012 г. съдът го осъди на 25 години затвор. Руснакът не се призна за виновен. През 2005 г. в САЩ излиза филмът с Никълъс Кейдж в главната роля, в който Бут служи като прототип на героя на филма. През декември 2022 г. Бут беше разменен за двукратната олимпийска шампионка Бритни Грейнър.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране