05.03.2023 | 20:45
Вила „Копейкина“: Костадинов не е декларирал гараж и пристройка. Защото са незаконни?
За тези постройки няма строителни книжа и Акт 16, защото бившият им собственик счита, че са преместваеми

Председателят на ПП „Възраждане” Костадин Костадинов не е декларирал закупени от него през декември 2019 г. гараж и пристройка, отбелязана в Кадастъра като „селскостопанска сграда”. Двата обекта са видими в кадастралната карта и се намират в имота с луксозната му къща в с. Константиново – вилна зона с прекрасна панорама към Варненското езеро. За тези постройки няма строителни книжа и Акт 16, защото бившият им собственик счита, че са преместваеми.

Част от декларация В1825/24.10.2022

Обектите се виждат на видео заснето с дрон, публикувано в Дневник. Става дума за постройките 1 и 2, които отговарят на кадастралните номера 38354.502.282.1 за пристройката и 38354.502.282.2 за гаража. Самата вила е с кадастрален номер 38354.502.282.3

Имотът на Костадин Костадинов: двуетажна вилна сграда (3), гараж (2) и селскостопанска сграда (1)
От сайта на Кадастъра се вижда предназначението и размерите на гаража и пристройката, описана като селскостопанска сграда.

Във встъпителна декларация № В1825/24.10.2022 на Костадин Костадинов, подадена когато е избран за депутат в 48-то НС, липсват гараж 25 кв.м. и 23 кв.м. постройка тип „селскостопанска сграда”. Същите липсват и във всички предишни декларации на Костадинов като депутат в 47-то НС и като общински съветник във Варна, подадени след закупуването на имота на 10.12.2019 г.

/Не/преместваеми обекти

Костадинов придобива вилата от 150 кв.м. през декември 2019 г. за 215 141 лв. Той финансира сделката с ипотечен кредит за 199 494,66 лв. от  Райфайзенбанк. Както показа по-ранно разследване на BIRD.BG, кредитът се изплаща ударно през последните две години, като доходите на Константинов като депутат не съответстват на предсрочните погасителни вноски. Видимо афектиран от разкритията, Костадинов изригна в социалните медии със заплахи срещу автора на публикацията и обеща в бъдещата си декларация да покаже, че има достатъчни доходи, за да изплаща предсрочно ипотеката си.

BIRD се свърза с предишната собственичка на имота, която потвърди, че е продала на Костадинов вилата заедно с гаража и пристройката. Тя обясни, че двете сгради – „гараж и съседна зала, продължение на гаража” – били „сглобяеми временни конструкции, и са поставяеми”, а гаражът бил от т. нар. „пластмасови сайдинги”. Вътре всичко било „пластмасово и поставяемо, а не изградено”, нямало „нищо, което да е бетоново”, а били „временни преместваеми конструкции”. На въпроса как така преместваемите обекти са нанесени на кадастралната карта и са фигурирали там в момента на сделката тя предположи, че става дума за грешка на Кадастъра.

На място обаче се вижда, че съвсем не става дума за пластмасови преместваеми конструкции, а за сериозни градежи, които отговарят на дефиницията за „сграда“ или „постройка“ в Закона за кадастъра и Имотния регистър: „самостоятелен строеж на основното или на допълващото застрояване по Закона за устройство на територията, трайно прикрепен към земята, с отделени от външната среда организирани вътрешни пространства“.

Освен това, указанията за отразяване на сгради и временни строежи на Кадастъра, не позволяват вписването преместваеми обекти – същите не се отразяват в кадастралната карта.

„Залата, продължение на гаража”, вписана в Кадастъра като „селскостопанска сграда”, видимо не се използва по предназначение. Постройката е с поставена дограма от стъклопакет и има монтиран климатик на външната стена, която не е пластмасова, а масивна.

Тъй като постройките били преместваеми, според бившия им собственик, за тях няма строителни книжа и Акт 16. Но фактическата ситуация очевидно е различна, което прави тези градежи съмнително законни.

Вероятно защото нямат законосъобразен статут, тези постройки не са отразени нито в нотариалния акт, нито в договора за ипотека при продажбата на вилата. Сделката описана в нотариалният акт е за двуетажна вилна сграда със застроена площ 149,63 кв.м. и 1/4 ид. ч. от поземлен имот с площ 1368 кв.м. Така поне по документи Костадинов не се явява собственик на гараж и „селскостопанска сграда“, но това не отменя задължението му да ги декларира, защото де факто той ги ползва.

Името на Костадинов обаче не се открива в списъците на КПКОНПИ за установени несъответствия в декларациите, макар че наличието на гаража и пристройката лесно се установява по официалните данни на кадастралната карта, сателитни снимки и медийни публикации. Иначе в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество изрично е записано, че противодействието на корупцията се осъществява включително чрез „проверка, анализ и оценка на имущественото състояние“.

Случаят с гаража и залата на Костадинов напомня за терасата на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев. В разгара на скандала „Апартаментгейт“ през 2019 г. разследване на Биволъ установи, че той e пропуснал да декларира собствеността на голяма тераса. Впоследствие се оказа, че терасата е застроена незаконно с барбекю и навес, които трябваше да бъдат съборени.

2 коментара

  1. Onix каза:

    Изборните субсидий от държавата(данъкоплатците) са добре дошли за товарищ копейкин-плаща си ударно „заема“ за скромната виличка и помощните постройки.Иначе ще ни освобождава-интересно от кого!

  2. мив каза:

    мяза на погребален дом. Тъпо, грозно, никакво – също като собственика си.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране