03.04.2022 | 11:12
Вижте 5-те най-богати наркобарони за всички времена
Пабло Ескобар спечели е номер 1 с годишен личен доход от над 21,9 милиарда долара годишно

Вижте класацията на петте най-богати наркобосове за всички времена.

5. Кхун Са – 5 милиарда долара

Кхун Са е роден на 17 февруари 1933г. в Бирма и прекарва ранните си години в армията на Бирма. В крайна сметка той се бори за установяване на собствена територия, което му позволява да извършва обширна контрабанда на опиум в Златния триъгълник. От 1976 г. и в продължение на двадесет години след това той доминира в трафика на опиум. Той използва подкрепата както на бирманското, така и на тайландското правителство, за да постигне целите си. Огромната му мрежа му носи титлата „Опиумният крал“. Работата му като военачалник с наркотици се разпростира в международен план. Когато Американската агенция за борба с наркотиците прекъсна връзките, които установи с международните си брокери, той закри операциите и се премести в Янгон, за да живее с любовницата си с голямо си богатство. Умира от естествена смърт през 2007г. в Мианмар, пише trafficnews.bg.

4. Хорхе Луис Очоа Васкес и неговите братя – 6 млрд. долара

Хорхе, Хуан Давид и Фабио Очоа бяха основни членове на опасния картел Меделин през по-късните години на 80-те години. Братята бяха известни със сътрудничеството си в производството и разпространението на кокаин. Първоначално братята Очоа са били част от семейство скотовъдци, което също е имало бизнес и със семейни ресторанти. Движението им към бизнеса с наркотици започва през 70-те години на миналия век, а картелът им е основан от Хорхе. Колумбийското семейство е замесено в множество арести, обвинения и опити за екстрадиция в различни страни, но до 1984 г. властта им е толкова голяма, че картелът прави публично съобщение, че всяка екстрадиция от Колумбия ще доведе до десет убити колумбийски съдии. Хорхе беше посочен във Forbes като един от двадесетте най-богати мъже в света. Хорхе Очоа се предава на колумбийските власти през 1991г. и лежи в затвора, но е пуснат през 1996г. Все още е жив и е на свобода. Хуан Давид лежи в затвора до 1999г. умира през 2013-а година от инфаркт. Фабио Очоа е екстрадиран в САЩ през 2001г. в момента е жив и лежи във федерален затвор в Джесуп, Джорджия. Ще бъде на свобода след две години.

3. Дауд Ибрахим Каскар – 6,7 милиарда долара

Дауд Ибрахим е от Мумбай, Индия. Той основа D-Company, престъпен синдикат, организиран в Индия. През 2003 г. той печели званието глобален терорист. През 2011 г. той спечели трето място в десетте най-издирвани престъпници в света. Той е обвинен в тероризъм, трафик на наркотици, изнудване, убийства. В момента живее в Карачи, Пакистан. Смята се, че той контролира системата за превод на пари, наречена hawala. Това е неформален метод за прехвърляне на стойност, който зависи от честното движение на пари в рамките на мрежа от парични брокери. Министерството на финансите на Съединените щати се е опитало да наблюдава маршрутите на контрабандата му и пратките на наркотици. Неговата организация работи в Индия, Южна Азия, Африка, Обединеното кралство, Западна Европа и Близкия изток и споделя подобни мрежи с Ал Кайда. Положени са много съгласувани усилия Ибрахим да бъде изправен пред правосъдието в Индия, но той става пакистански гражданин, а правителство явно няма намерения да го екстрадира. Неговата D-Company също е свързана с индустрията на Боливуд, тъй като множество студия и филми са финансирани, заплашвани и изнудвани от нея. Филмът Shootout at Wadala е за D-Company на Ибрахим и нарастващото ѝ влияние. Ибрахим е все още жив, но не е ясно точното му местонахождение.

2. Амадо Карийо Фуентес – 25 милиарда

Той беше известен като „Властелинът на небето“, защото превозваше наркотици, използвайки огромната си флотилия от самолети. Той картела Хуарес, след като уби шефа си Рафаел Агилар Гуахардо, това отвори пътя на Фуентес да стане ръководител на картела. Фуентес произхожда от семейство с 11 деца и след като научи търговията с наркотици, той направи братята си и сина си като свои служители. Империята, която той изгради, беше многомилиардна машина за трафик на наркотици. В Мексико и Съединените щати властите бяха решени да го заловят. В опит да ги избегне, Фуентес се опита да промени външния си вид с пластична хирургия. Операцията не беше успешна и той почина от хирургични усложнения през 1997г.. Двамата хирурзи, които го оперира, бяха открити мъртви. Версия за живота му се появява и в киното. Един от най-касовите латински новели El Señor de los Cielos (Властелинът на небесата). В ролята е Рафаел Амая, а главният герой е измисленият Аурелио Касияс, който е прототип на Фуентес.

1. Пабло Ескобар – 30 милиарда

Известният наркобарон е роден в Колумбия под името Пабло Емилион Ескобар Гавирия. Той беше лидер на картел, за който се знае, че е пренесъл 80% от кокаина в Съединените щати. Кралят на кокаина спечели титлата си с годишен личен доход от над 21,9 милиарда долара годишно. Той беше от Рионегро и израства в Меделин. Известно време беше студент в Меделин, но напусна, преди да спечели диплома, за да продава фалшиви лотарийни билети, контрабандни цигари и да краде моторни превозни средства. Той развил умения за проникване на пазара на наркотици в Съединените щати и се специализирал в контрабандата на кокаин. На него се приписва създаването на първите успешни маршрути за контрабанда, водещи до САЩ. Неговият картел Меделин е известен с убийства и кланета на политици и служители на правоприлагащите органи. Въпреки че стана популярен със строежа на футболни игрища и къща в Колумбия, градът също спечели титлата на световната столица на убийствата. Колумбийската национална полиция уби Ескобар, когато той беше на 44 години през 1993г. За Пабло Ексобар има няколко сериала и филми.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране