07.05.2022 | 13:58
Владимир Путин праща ядрена честитка на американците за 9 май
На парада ще бъдат представени и оръжия, способни да изстрелват ядрени ракети, като междуконтиненталната балистична ракетна система "Ярс РС-24" и системата с по-малък обсег "Искандер"

Последни репетиции текат в Русия преди традиционния военен парад на 9 май в Москва в чест на победата над нацистка Германия. Той ще бъде повод за демонстрация на сила в разгара на изпълнената с проблеми военна кампания в Украйна, предаде Франс прес.

През последните години президентът Владимир Путин използва парада както за да демонстрира мощта на армията си, така и за да покаже нови, най-модерни оръжия. И тазгодишното издание не прави изключение.

Тази година, макар че руските танкове и войници ще дефилират както обикновено на емблематичния Червен площад, всички погледи ще бъдат насочени към Украйна, където Москва извършва настъпление от края на февруари, което поставя под въпрос имиджа на нейната армия. Всъщност военната интервенция, за която мнозина експерти прогнозираха, че ще бъде светкавична, продължава вече трети месец и е белязана от неуспехи, особено логистични.

След като руските сили се провалиха в боевете за Киев, изправени срещу украинските сили, които бяха по-мотивирани от очакваното и въоръжени от Запада, руският генерален щаб трябваше да преразгледа целите си и засили настъплението в източната и южната част на страната.

Несъмнено Путин, който ще произнесе дългоочаквана реч, би искал да забрави и загубата на флагманския си кораб в Черно море – крайцера „Москва“, който потъна миналия месец. Москва твърди, че корабът е потънал в резултат на случаен пожар, но Киев твърди, че бреговата отбрана го е изпратила на дъното.

Парадът обикновено се следи отблизо от западните столици и пред Путин се отваря още една възможност да отправи предупреждения.

Според руското министерство на отбраната „самолетът на Страшния съд“ – Ил-80, специално конструиран, за да може руският президент да продължи да управлява страната от въздуха в случай на ядрена война, ще прелети над Червения площад. На парада ще бъдат представени и няколко оръжия, способни да изстрелват ядрени ракети, като междуконтиненталната балистична ракетна система „Ярс РС-24“ и системата с по-малък обсег „Искандер“.

Тазгодишният военен парад ще се проведе и на фона на опасенията на много руснаци от обща мобилизация във връзка с Украйна, въпреки че Кремъл отрича да планира подобна стъпка.

Парадът на 9 май се превръща в ежегодна традиция едва след разпадането на СССР през 1991 година. Путин превърна събитието в грандиозен телевизионен спектакъл, целящ едновременно да сплаши противниците на Москва и да поддържа патриотизма на руснаците. Основното честване се провежда на Червения площад, но възпоменателни прояви ще има и в десетки градове в цяла Русия.

3 коментара

 1. Българин каза:

  До Атом: Спокойно, сега „вразумяват“ Русия.

  До мой амур: Ако наречеш войната война, ще отидеш в затвора в Русия, внимавай!

 2. Атом каза:

  Не подхожда на сериозна медия да публикува неверни факти. Русия, никога не е искала да завладява Украйна, а да я „вразуми“. За съжаления, наркотиците са по-силни от волята на някои управляващи – те сами разрушават държавата си.

 3. мон амур каза:

  Не трябва да се пропуска фразата, че войната в Украйна е изпълнена с проблеми и за френските партньори. Преди това същите имаха проблеми в Казахстан. То обикновено е така – на война и двете страни берат ядове, след това руснаците печелят.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране