29.09.2015 | 0:02
Владимир Путин предложи широка коалиция срещу тероризма
Единственият изход от бежанската криза е възстановяване на държавността, където е унищожена

Руският президент Владимир Путин завърши речта си пред Общото събрание на ООН. Ето основната част от изказването:

По адрес на ООН има много критики, говори се, че организацията е много остаряла. Светът се променя и ООН трябва да се променя заедно с него. Но опитите да се разклати легитимността на организацията са крайно опасни, защото без нея по света ще цари „егоизъм“, започна речта си Путин. Всички сме различни и към това трябва да се отнасяме с уважение. Няма нужда да се нагласяме според един модел на развитие, признат за единствено правилен.“, заяви руският президент и даде пример с „износа на революции“, което често е водело до трагични последствия, не до прогрес, а до деградация, но независимо от това продължава.

Вижте Африка – вместо победа на демокрацията и прогреса там царят нищета и социална катастрофа. Сега редиците на терористичната групировка „Ислямска държава“ се попълват от представителите на тъй наречената умерена опозиция. И на онези, които си сътрудничат с тях бих казал: Уважаеми господа, имате вземане-даване с жестоки хора, но не и глупави и примитивни. Още не се знае, кой кого използва и последните данни за предаването на оръжие от страна на умерената опозиция на терористите е най-доброто доказателство за това.

Ние смятаме, че е голяма грешка, да не се сътрудничи със сирийските власти и сирийската армия. Никой не се бори с „Ислямска държава“ освен Асад и кюрдите. Идеолозите на ислямистите се гаврят с исляма, смята Путин и предлага създаването на широка коалиция за борба с тероризма.

Европа страда от наплива на бежанци, това е ново преселение на народите. Бежанците се нуждаят в подкрепа и състрадание, но кардиналното решение на проблема е възстановяването на държавността там, където е била унищожена. Ключовите задачи са възстановяването на държавността в Либия, подкрепа за новото правителство на Ирак и помощ на законното правителство в Сирия.

В Украйна бе използвано недоволството на значителна част от населението от властта, за да се провокира преврат отвън. Кръвопролитието в Донбас може да бъде спряно само с изпълнението на минските договорености.

Едностранните санкции в разрез с устава на ООН са се превърнали в норма. Те служат не само за политически цели, но и за унищожаването на конкурентите на пазара, смята Путин и това според него показва, че някой иска да каже, че правилата отново са пренаписани в полза на определени лица.Русия вярва в огромния потенциал на ООН, който може да избегне глобалната конфронтация и да премине към кооперация. Ще работим с останалите държави, за укрепването на централната координираща роля на ООН, каза в заключение Путин.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране