17.05.2022 | 15:54
Властта налива милиони във фирми на ГЕРБ и ДПС! Индексират строителни договори за 6 млрд. лв.
Не е ясно колко ще струва мярката на бюджета

Управляващата коалиция е постигнала съгласие за индексиране заради инфлацията на вече сключени договори за строителство. Само по оперативните програми индексирането ще засегне вече действащи договори за над 6,7 млрд. лв. Според настоящия вариант на предложената методика за индексация те ще могат да бъдат предоговорени на максимум 15% над стойността. Мярката се очаква от строителния бранш, но няма никаква яснота колко ще струва на бюджета и дали всички възложители ще могат да си позволят изплащане на индексирани договори. Въпреки проблемите ресорната регионална комисия даде днес зелена светлина на проекта, пише „Сега“.

В момента законът за обществените поръчки позволява индексиране на цени само в случай че това е изрично предвидено в сключените договори. Огромна част от договорите нямат такива текстове, а браншът бе застигнат от шокова инфлация. Затова управляващите предлагат в закона да се даде възможност за индексиране на договори и при настъпило съществено увеличение на цените на основни стоки и материали, като се предлага тази промяна да важи и за вече сключени договори, тоест със задна дата.

Детайлите как точно ще се извършва индексирането ще бъдат записани в методика, приета от МС. Проект на методиката вече бе публикуван, като се предвижда индексация само на дейности, фактурирани или настъпващи след средата на 2021 г. За начална дата на инфлационните процеси се приема края на 2020 г. Методиката предвижда индексация на договори само в случай, че средногодишната инфлация надхвърля 2%, като поскъпването на крайната стойност на договора не може да е над 15%.

И праговете по методиката, и самите промени в закона за обществените поръчки предизвикаха много въпроси на заседанието на ресорната регионална комисия в НС. Основна критика към проекта, внесен през народни представители от всички партии в коалицията, е, че в мотивите му се твърди, че той не касае пряко или косвено бюджета. Съответно няма и оценка на колко ще възлязат разходите по разплащане на индексираните договори. В същото време е ясно, че става дума за стотици милиони левове.

По информация на регионалния министър Гроздан Караджов в риск от неизпълнение заради поскъпналите цени на строителните материали са договори за 1,1 млрд. лв. по оперативна програма „Околна среда“, още 1,3 млрд. лв. по програма „Региони в растеж“, както и проекти на общините, отново по оперативните програми, за 4,3 млрд. лв. Индексацията няма да засегне всички разходи по проектите, но при всички случаи става въпрос за огромни суми. От МРРБ и МФ твърдят, че тези разходи няма да са проблем, защото по оперативните програми има икономии. „Винаги има резерви и по националния бюджет и ползването им няма да е проблем“, опита се да успокои регионалният министър Гроздан Караджов. От МРРБ обясниха, че при неизпълнение на договори по оперативните програми България ще трябва да се върне всички получени пари по тях.

Не стана ясно какви други строителни договори ще трябва да се индексират по националния бюджет, извън оперативните програми. В списъка „висят“ огромни разходи, включително и по проблемната магистрала „Хемус“. От сдружението на общините пък предупредиха, че някои оперативни програми нямат никаква представа, че ще трябва да плащат за индексиране на договори. Такъв бил случаят с програмата за развитие на селските райони.

Според представители на опозицията има и правни проблеми около предложените промени в закона за обществените поръчки, защото противоречали на други записи в закона. Все пак дори от ГЕРБ се съгласиха, че тези текстове могат да се поправят между първо и второ четене на законопроекта.

Спорни са и максималният праг, до който се позволява индексация – 15%, както и минималният праг за инфлацията – от 2%, над който може да се пристъпва към преразглеждане на договори. Председателят на регионална комисия Настимир Ананиев се опита да парира всички въпроси по методиката, която всъщност пълни със съдържание законовите изменения, с аргумента, че тя ще се приема от Министерския съвет и той трябва да е достатъчно гъвкав. Самата методика е съобразена с дадените от Агенцията за обществени поръчки указания за подобни актуализации на строителните договори, а формулата за изчисляване на индексацията са изготвени въвместно с НСИ. Правителството било консултирало идея с Брюксел и било спокойно за предлаганите промени.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Става дума за кражби

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране