24.03.2023 | 21:02
Властта се отказа от таван на цените, бори спекулата с абсурден сайт
Войната с печалбарството на търговските вериги се оказа пълна пародия

Липсата на правно основание спъна служебният кабинет да въведе таван на надценките на хранителните продукти в търговската мрежа. Това стана ясно на днешната пресконференция на министъра на икономиката Никола Стоянов и министъра на земеделието Явор Гечев. Заедно с това бе представен и дългообявяваният сайт с цените на основните храни, представян като мощно оръжие срещу поскъпването. Качеството на сайта е меко казано спорно, ползата от него е никаква.

След като почти цял месец двамата министри и вицепремиерът Христо Алексиев обясняваха какъв таван да се сложи на маржа на търговците – 20, 25 или 10%, и на кои стоки, сега се разбра, че няма законодателство, което да им позволи подобна мярка. „Мислехме, че може да въведем таван на надценките с наредба, но се установи, че е невъзможно“, призна Стоянов. Той посочи, че разговорите с търговските вериги продължават и има надежда да се стигне до споразумение, те сами да си наложат по-ниски цени на хранителните продукти.

В същото време работна група изготвяла проект на закон за надценките на хранителните стоки, който да действа за ограничен период от време, и бъде предложен на новото Народно събрание, посочи икономическият министър. Отделно служебният кабинет работел и върху проект на закон за търговията с храни, който също щял да бъде завещан на бъдещите депутати.

Двамата министри на икономиката и на земеделието представиха днес електронната платформа за наблюдение на цените на част от основните хранителни продукти. На нея се разчита да бъде една от мерките за овладяване инфлацията. Сайтът е с адрес foodprice.bg. Той е разработен от „Информационно обслужване“ и е собственост на Министерство на икономиката и индустрията.

Информационният сайт започва с 30 основни хранителни стоки, 9 вида плодове и зеленчуци и 4 вида суровини като например суровото прясно мляко. В него може да се видят средните цени на тези стоки на вносител, на едро при търговията на тържищата в различни райони в страната, както и средните цени на дребно в търговската мрежа, също в различни райони в страната. Има възможност и да се сравнява даден продукт със средната му цена в седем държави от ЕС.

Пред журналисти министър Стоянов демонстрира търсенето на информация в платформата. За демонстрацията той избра 250 г краве масло, за което средната цена на дребно за цялата страна към момента излиза 7.36 лв. Цената на едро е 5.19 лв., а цената на суровото краве мляко – 1.04 лв.

Проверка за чужбина показа, че същото количество краве масло струва 5.14 лв. във Франция, 4.88 лв. в Германия и 4.85 лв. в Австрия.

По подобен начин бе демонстрирана цената на кило бяло саламурено сирене в търговската мрежа у нас – средно 17.05 лв., а на едро – с 50% надолу. За тази стока обаче няма сравнения с други страни, защото е типична българска стока.

Засега информацията за цените на дребно са набавени от държавни институции, но в бъдеще се очаква включването и на самите търговци. „Очакваме данни от всички търговци с над 30 млн. лв. годишен оборот. Това означава освен 5-6 големи търговски вериги, още до към 30-ина по-големи регионални играчи да проявят интерес и да се включат“, каза министър Стоянов. Търговците може да посочват за съответната седмица най-ниската си цена от даден продукт, но без тези на промоция. Данните за цените ще се обновяват всяка седмица.

Данните за средните цени в чужбина ще се предоставят от търговските ни аташета в Берлин, Виена, Париж, Букурещ, Прага, Атина и Загреб.

На сайта може да се визуализират и графики за движението на цените на всяка една стока за последните 30 дни. Според кабинета това ще е полезен инструмент да се правят анализи и да се следи дали има изкривяване на пазара. Министърът не се ангажира с прогноза колко купувачи ще влизат в сайта всеки ден, за да се информират. А и каква полза, ако се установи, че в последните 30 дни сиренето в Добрич е било малко по-евтино от София. Графичното изображение на поскъпването е по-скоро комично, особено в графиките, където има поскъпване между 1 ст. – 5 ст. При тях правата на поскъпването върви рязко нагоре и оставя впечатление, че става дума за безумен ръст. Така е например при захарта – за 90 дни е поскъпнала с 1 стотинка, но графиката внушава потресаващ ръст, а бобът – поевтинява с 4 стотинки, но правата на поевтиняването не е така стремителна надолу.

Сайтът дава опция и за бърза връзка за подаване на оплаквания и сигнали.

Земеделското министерство е изработило наредба за създаване на централен регистър за проследяване на храните, съобщи министър Явор Гечев. Идеята е да се проследява всяка стъпка в търговията на едро – произход, качество, документация, гаранции, съпъстващи документи за цени. Наредбата ще засегне и проследяването на зърно и зърнени култури от силозите до граничния контрол и обратно при внос.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране